Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Alla dessa så enorma miniatyrkatedraler

Alla dessa små katedraler,
innandömen,
hemliga krypin,
snögrotte-eldar,
helgonskrin för luciastjärnor
och bortvända tärnor,
julekrubbans saliga triptyk
med sina romerska legogubbar
och glitterpenslade barbiedockor.
Adventskalenderns
och bloddropps-ljusstakens
så ödesmättade sakrament.
Håller ännu den eviga lågan vid liv
i världens innersta borglömda berg
sedan så många årtusenden sen.
Zarathustra och Moses: Dom alla!
Så många här... som ännu bönar och ber
för den underjordiska
Olympiska elden.

Alla dessa små katedraler,
utprydda helgonreliker,
barnkammardrömmar, prydnadsspeglar,
saksamlar-gömslen,
pråliga storslagna altare i rummet,
utsmyckade väggar, förgyllda
katedraliska fönstervidder
för årets alla så undanstoppade dagar
årstidsparader och helgemåls-dånande klockor.

Även barnets så hemliga tempel.
Mumiefierade famnar av lakan
och boktravar
nästan ända upp till taket.
Snedställda bord,
madrasser som pressats och vikts samman.
Ögonblickligt.. och ändå så evigt.
Detta så saliga heliga krypin.

Bara den... som ännu har visdom
må krypa in där.

~~Verner Forsman




Fri vers (Modernistisk dikt) av Verner Forsman
Läst 291 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2016-12-21 18:11



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Jul och Lucia har inget med helighet att göra.

2016-12-21
  > Nästa text
< Föregående

Verner Forsman
Verner Forsman