Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Jag såg en violinist... spela bland dövstumma människor

Jag såg en violinist
spela
bland hundra dövstumma mänskor

dom kunde varken säga
eller höra
detta undret

världens vackraste musik
som någonsin har spelats
(livets egen symfoni)

inför öron
så omöjligt döva

som just bara dessa

dom bara tittade på
som vilsna yrvakna turister
från främmande land
(dom ickehörandes hemliga land)

några flämtade till
fastän dom själva
inte alls kunde höra
vad dom just hade gjort

applåderat...
eller givit en ton
åt världens symfoni

fast dom trodde
att det var synen
av något så obegripligt

...som ett hundra själar
som alla står inför undret
som samlas i massor
runtomkring
världens vackraste musik

fast än dom själva
inte en ton
på dessa stråkar
har kunnat känna

eller fångat in
i sin kupade hand...


några gav pengar i hatten
kastade ner alla breven
blomsterbuketter
lyckönskningskort
vigselringar
avskedshälsningar
livshemligheter

ja rätt ner
i famnen
av violinfodralet

för när det var saker
då blev det nästan verkligt

(ja kanske ännu mera)

fast dom inte kunde höra
en ton

kunde dom känna på lådan

och kanske ana
vad som var där

när ingen längre
såg på




Fri vers (Fri form) av Verner Forsman
Läst 562 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2017-01-21 12:57



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Känns så sorgset musiken i mitt öra
ser sorgen spela på gatan
musikanten
2017-02-17

  Minkki VIP
jag förstår den som metafor, men ser den som mindre lyckad. Dels finns det knappast dövstumma, det är dövstum ett ytterst förlegat uttryck. Dels betyder dövhet eller och grav hörselskada inte att röstmotoriken saknas, bara att det är oändligt mycket jobbigare än för hörande att lära sig tala.Och, de kan visst ta in musik även om den inte går genom örat. Det är vi hörande som tappat känsligheten att uppfatta ens vår egen rösts vibrationer i kroppen, för att inte tala om vibrationerna från ett instrument. De är bara annorlunda på ett sätt vi inte kan uppleva och därför har svårt att förstå. Googla gärna på Helen Keller ... :)
2017-02-12

  K.S. Sollenhag VIP
Vackert! Våra sinnen är en gräns.
2017-02-07

  Magica VIP
Fångar verkligen den som läser! Min tolkning (men det är förstås min) är att alldeles för många människor följer strömmen och gör som andra, istället för att tänka själva.
2017-01-26

  i af apa
intressant.
2017-01-23

  Anya VIP
Intressant text.... Ser de dövstumma människorna som en metafor för mänskligheten som bara fingrar på lådan. Kanske är violinisten en metafor för Gud??? Oj...jag kan ju helt trampa i klaveret?!?
2017-01-21

  Klara Ord VIP
Fin text!
2017-01-21
  > Nästa text
< Föregående

Verner Forsman
Verner Forsman