Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jag lägger ut små aptitretare från min bok "eroteo och Ömhetens son". Mer info om boken finns under "utgivet". Finns att köpa på nätet.


eroteo och Ömhetens son (9)

Maria är inte vilken Maria som helst. För mig är det uppenbart att hon är ”Kvinnan” med strängar i Höga Visans vibration, med resonanslåda i Gamla testamentet och klangbotten i Gudinnans symbolvärld. Vid korset föds det nya kärleksbarnet Johannes av moder Maria. Samtidigt kan sägas: Vid korset vigs älsklingssonen Johannes samman med kvinnan Maria. Johannesevangeliet berättar hur Jesus ger "Den lärjunge som Jesus älskade" till Maria med orden "se din son". En adoption inte helt olik den egyptiska prinsessans adoption av Mose, hon som både födde, älskade och frälste det lilla gossebarnet upp ur Nilflodens dränkande flöden.

I det Gamla testamentet står "sonen" både för det upprättade folket och för den utvalda kungen. Sonen som det upprättade folket kan kännas igen i Hosea: ”När Israel var ung fick jag honom kär, och från Egypten kallade jag min son.”

Det är samma citat som Matteusevangeliet använder som länk mellan de båda födelseberättelserna, Moses och Jesus. Två gossar som är centrum för sina mödrars förälskelse. Båda räddas undan massmord. "Kasta alla nyfödda pojkar i Nilen", säger kung Farao. ”Döda alla gossar i Betlehem”, säger kung Herodes. Men inga kungar rår på de båda kallade och utvalda. Så är även folket Israel den älskade och utvalda sonen.

Kärleken till den upprättade sonen Israel blommar ut i fruktbarhetens lyriska bildflöde: ”Jag skall bli som dagg för Israel, och han skall blomstra som en lilja, slå rot som en poppel och skjuta nya skott. Hans prakt skall vara som olivträdets, hans doft som Libanons. De skall åter få bo i hans skugga, de skall frodas som en trädgård och blomstra som en vinstock. Han skall bli ryktbar som Libanons vin.” Visste jag inte att det var Hosea bok så kunde det lika gärna vara taget ur Höga Visan.




Prosa av Petter Wingren
Läst 577 gånger
Publicerad 2017-02-06 04:23



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Petter Wingren
Petter Wingren