Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Smakprov ur min bok som går att köpa på nätet


eroteo och Ömhetens son (15)

Jahvismens krig mot gudinnekulten handlar om vem som äger fruktbarheten. Det Gamla testamentet genomsyras av svaret: ”endast Jahvé!” Genom alla stora berättelser om skapelsen, om förbannelsen, om förbunden ljuder gudsropet ”Var fruktsamma!” Samtidigt blottläggs en ambivalens gentemot fruktbarheten inte minst i profeternas utsagor. Patriarkatet kan aldrig föda. Ändå måste fruktbarheten rymmas i den patriarkala gudsbilden. Därför klingar en hotfull ton bakom aldrig så lyriska formuleringar. Det assimilerade språket blir då bärare av dubbla budskap.
Denna ambivalens dröjer kvar in i Nya testamentet. Matteusevangeliets Jesus förbannar fikonträdet, medan Lukasevangeliets Jesus försvarar dess existens. En fredad zon utgör Höga Visans bröllops- och trädgårdslyrik med fortsättning i Johannesevangeliets bildspråk.




Prosa av Petter Wingren
Läst 366 gånger
Publicerad 2017-04-18 01:27



Bookmark and Share


  Öknens Ros VIP
mycket av det som skrivs om Jesus är fabricerat, det är ju inte Jesus själv som skrivit. var Jesus skrivkunnig själv, detta omnämns aldrig någonstans?
2017-04-18

    ej medlem längre
En mycket tänkvärd text. Det är mycket som är skrivet som inte tycks stämma och mycket som inte blivit skrivet alls fast det borde blivit det. Kanske borttaget. Mycket är säkert också ändrat. (Jag har aldrig trott på att Jesus skulle förbannat det där fikonträdet helt utan vettiga skäl. Det är ett barnsligt beteende som inte stämmer in på honom.)
2017-04-18
  > Nästa text
< Föregående

Petter Wingren
Petter Wingren