Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Kaffe, att det kan vara så krångligt.

Jag tar kannan, fyller den med vatten och häller det i vattentanken. Tre koppar, tre koppar ska det bli tillslut. Jag tar bort filterhållaren och ställer den på bänken. Tar fram ett filter, känner det sträva pappret mellan fingrarna. Viker försiktigt i pressningen som jag lärt mig. Jag kommer inte ihåg av vem, men så ska man göra, kaffet blir bättre då. Vattnet ska vara iskallt, det blir bättre då, ja kaffet alltså. Filtret placerar jag i hållaren, pressar det mot botten. Det ska ligga emot, det får inte vara någon luftspalt mellan filtret och plasten. Det blir bättre om den ligger emot. Jag tittar mot plåtburken som innehåller kaffepulvret. Den är blommig. Det är bra om burken är lufttät. Pulvret nås inte av omgivningens föroreningar. Tar inte smak av den omgivande luften eller så, var det någon som sa. Jag lyfter på locket och fattar skopan. Tre mått, tre väl avvägda mått med kaffepulver. Viktigt att tänka på är att skaka lite så måttet är fullt men inte överfullt. Någonstans mellan sex och åtta gram ska det tydligen vara. Per kopp alltså. Sex till åtta gram kaffepulver på en kopp, undrar hur mycket vatten en kopp är?

För det blir bäst så. Det stod på en sida om kaffe på internet. Skaparna av sidan var tydligen utbildade. Tror det heter barista. Kaffekunnig. Kaffeproffs. De borde ju veta.

Sådär, vatten i behållaren, filter i hållaren, kaffe i filtret. Allt i enlighet med hur det ska göras. Knäpp! Jag slår igång bryggaren och slår mig ner för att vänta på det färdiga.

Börjar fundera, är det ok att ha mjölk i kaffet? Vissa säger att kaffe ska drickas svart. Andra att det inte spelar någon roll. En tredje grupp menar att mjölkprodukter förhöjer kaffesmaken.

Som den individualist jag ändå är väljer jag att lyssna på den tredje gruppen. Jag tycker att det ska vara mjölk i kaffet. Det smakar inte så bittert då.

Men ska mjölken i före eller efter kaffet? Eller var det te man gjorde så med? Jag kanske kan googla lite och se hur det ska vara. Det finns så otroligt mycket bra information om sådana saker på internet. Det är knappt man behöver tänka själv.

Nu måste kaffet vara klart.




Prosa (Kortnovell) av ingenmening
Läst 184 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2017-04-22 23:58



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Nemas problemas - men det kan bli det ibland. :)
2017-05-02

    ej medlem längre
Nemas problemas - men det kan bli det ibland. :)
2017-05-02
  > Nästa text
< Föregående

ingenmening
ingenmening