Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Analogion 109


En man ärvde ett fält
som han sålde till en hög herre

Herren brukade detta
och åkern gav rik skörd

Mannen ångrade sig
och ville köpa tillbaka sitt fält

Herren gick med på att sälja
men dubblerade priset

Mannen sålde sin nyfödde son
till en barnlös fattig kvinna
från ett annat land

Hon fick ta ett lån av en ockrare
för att kunna betala för sonen

Mannen gick till herren med pengarna
men blev på vägen dit rånad och dödad av en rövare

Rövaren grävde under natten
ner liket på åkern

Herren lät nästa vår plöja åkern än hårdare
och mannens ben blev till flisor under plogen

Åkern blev till sist utarmad
och herren lät istället får beta på fältet
och fårens ull sålde herren till rövaren

Ett av fåren var sjukt
och rövaren fick det för ett billigt pris

När rövaren slaktade fåret
upptäckte han en benflisa i dess mage

Av flisan gjorde han en nål
och lät av ullen göra fina plagg
som han exporterade till andra länder

Sonen till mannen som först ägde åkern
såg dessa fina plagg
och ville köpa ett till sin blivande brud

Sonen reste till rövarens gård
med de sista besparingarna från sin fostermor

När sonen tog tag i ett ofärdigt plagg
stack han sig på nålen som satt i tyget

Plagget fick en blodfläck
och rövaren krävde en dubbel summa för detta







Prosa (Fabel/Saga) av Coeur de verre
Läst 303 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2017-04-26 13:25



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Coeur de verre
Coeur de verre