Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Överflödet - Är vårat mänskliga kryptonit

Överflödet -
Är vårat verkliga kryptonit

Så mycket mera att kunna ha
i överflöd
en masshysteri
ett gladiatorspel
shopping sex och våld
och överproduktion
av nästan allt
som vi bara kan tänka
och överkonsumera
med våra liv.

Det göder väst
tills vi nästan spricker
blir allt mera
till feta grisar
i våra fåtöljer
i våra sängar
och designerhem.

Blir helt degiga
i vårat inre
alltmera stela
i våra hjärtan
snart utan sånger
med så mycket annat
som är i vägen
för livets närhet
en verklig varaktighet
och delaktighet
empati gånger intimitet
mer det allra minsta
av alla saker
som kunnat vara
mer på riktigt
i vårat hjärta
i våra händer
med en sådan sårbar närhet
en sån riskabel ärlighet
med så många andra
även med oss själva.

När hela världen
bara kastar på oss
så mycket mera
så mycket mer av allt.

Tills vi inte längre ser
vad vi kunnat ha
för något annat
nått så litet
som kanske lever
ännu mera
för något verkligt.

Vi ser så mycket
glättighet
och beprydda ytor
men inte längre
livets sanna skönhet
det som har fläckats över
av snart nästan
hundra gånger mer.

Men vad som finns där under?

Sanning och skönhet.
Närhet genom kärlek.
En ännu djupare mening.
Med allt detta.

Där har vi några saker
som nog ingen
har kunnat få av
alltför mycket.

Som aldrig kan bli
till för mycket
för någon.

Kan inte produceras
eller konsumeras
(på löpande bandet)
när dom har sin grogrund i själen
i vårat verkliga djup.

Kan inte massproduceras
och göras ekonomiskt.

Så dom väljer
att bara sälja
meningslösheter
banaliteter
som har över-producerats
och överpolerats
designats - kryddats - dekorerats
tills dom bara verkar vara
som något mera
(som något större)
än vad dom kunnat vara.

För vi har gjort
konsumtionen
produktionen
det stora överflödet
till våran verkliga livsstil
och filosofi
här hemma i väst.

Vi har glömt bort
allting verkligt
allting mera viktigt
allting sant
det som inte kan räknas
och vägas i pengar
eller statusprylar
och uppmärksamhetstörst.

Vi har gjort ekonomin
till alltings stora sanning
till alltings sanna värde.

Istället för skönhet
sanning gånger mening
kärlek + närhet
och alla våra drömmar
har vi valt

att räkna allting i pengar

istället för liv.




Fri vers (Fri form) av Verner Forsman
Läst 426 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2017-05-09 17:31



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Ja, konsumtionen och frosseriet har gått helt överstyr. Lagom är bäst.
2017-05-31

    ej medlem längre
Den ofrivilliga täckmanteln skaver mindre med sådant som är potentiella ledtrådar och mer synligt svar på tal. Om det stämmer; så kan jag inte tacka dig nog.
2017-05-09

  Larz Gustafsson VIP
Materialismen är farligare än nazismen.
2017-05-09

    ej medlem längre
En stor sanning i denna! TACK
2017-05-09
  > Nästa text
< Föregående

Verner Forsman
Verner Forsman