Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Mitt hat mot patriarkatet är en brinnande knytnäve. Sista raden är snodd från Gabrielle Wittkop [se bild], en av världens hårdaste kvinnor, och en fenomenal författare. Detta är en uppdaterad repris.


Sämresorten




 

Dina insmickrande komplimanger,

slugt framslungade som vätebomber, 

begår övergrepp på de kränkningar

som jag föder mitt hjärta med.

 

 

Jag slukar glupskt all kritik

och allt hat riktat mot min kvinnlighet.

Jag smeker mig med förtäckta mordhot,

och jublar åt löften om våldtäkt.

 

 

Jag är en trehåling utan värde,

född i sämresortens svinstia.

Jag önskar få dö som jag velat leva...

som en fri man

 

 

 




Fri vers (Fri form) av Judas Ekholm VIP
Läst 453 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2017-10-21 17:03



Bookmark and Share


  Katinka VIP
Jag har egentligen aldrig förstått hur det har kunnat bli så. Det finns något sorgligt i dikten och i framhållandet av kvinnan som objekt (trehåling). Såklart vet jag hur det fungerar och har varit tidigare i kulturen och poliitiken. Att män alltid hållt varandra om ryggen. Jag vill inte känna mig som den sämre sorten. Nej, jag vägrar det. Det är ni män som får stå upp för vad dom är en riktig "man". Fokuset bör ligga på att problematisera mansrollen. En tänkande empatisk man är mycket sexigare än någon som bara fortsätter att fortplanta en höhö-kultur. För mig verkar sådana män bara rädda och små. Så fortsätt att vara modig. Så skapas nya mansideal och gamla mönster och normer bryts.

PS. Kanske dax att avpatriarkalisera språket och byta ut "man" till det mer humanistiska "människa"...

Jag önskar dö som jag velat leva, som en fri människa!

2017-10-23

    Elisabeth Nilsson VIP
Svart helvetesmörker i varje stavelse. Ingen ska behöva känna sig som en sämre sort, på grund av andras övergrepp.
2017-10-21

    ej medlem längre
En rak, svart och naken text om en författarinna med ett komplicerat och spännande liv.
2017-10-21
  > Nästa text
< Föregående

Judas Ekholm
Judas Ekholm VIP