Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Vattenmannen

Det hade tagit honom ett liv
att utveckla gommens känslighet
den han nu på ålderns höst var berömd för
en mästare var han på viner och sockerkakor
puddingar och grönsakssoppor
småkakor och geléer.
Komplicerade smaksättningar utgjorde knappast några hinder
kunde visserligen ta tid
men han kom alltid förr eller senare fram till en korrekt identifikation.
Han mindes med tillfredsställelse en bruletpudding med överraskande sockerarter där han till slut lyckades upptäcka de monosackarider som gav puddingen dess unika smak.
Det egna nöjet att äta och dricka
hade emellertid med åren försvunnit
och han var eländigt mager
levde på näringsdrycker.
Samtidigt hade han börjat utveckla en sensibilitet också för dricksvatten vilket uppmärksammades av vattenverk
och dryckesproducenter.
En präst hade bett honom att analysera vattnet i en kyrka
och dessutom komponera ett unikt dopvatten
en uppgift han ägnade flera veckor
ändrade halterna av järn, klor och magnesium, jod, fluor och natrium och remarkabelt lyckades öka vattnets densitet vid +25 ° Celsius
så att barnen kunde döpas i gott vatten och
bättre flyta vid nedsänkningsceremonin.
Detta hade ökat unga familjers villighet att döpa sina barn
och något vidgat den kyrkliga menighetens omfattning.
Dock drunknade mannen i sin egen bassäng under experiment med att starkt minska vattnets densitet.
När han iklädd våtdräkt gick ner i bassängen kunde han inte gå upp igen utan sjönk som en sten,
en naturens hämnd på alltför mycket
inblandning i dess egna processer.




Fri vers (Fri form) av Göran Strömqvist
Läst 492 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2017-12-11 10:37



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Detta är fiskens tidsålder, icke vattumannens.

Prästerna har för lite dopvatten, så en analys av det lilla de - i strid med Bibeln - skvätter på spädbarnen ter sig tämligen överflödig.
2017-12-11

  Solstrale VIP
Tankeväckande, rolig, sarkastisk och många bottnar som uppstiger till ytan! Verkligen något att vara stolt över!
2017-12-11

  Svart svan
Wow... en text som verkligen överraskar läsaren... mycket bra!
2017-12-11
  > Nästa text
< Föregående

Göran Strömqvist
Göran Strömqvist