Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Spån

Spån
var kommer
dom ifrån
ett lån
från träd
jag svarade

trädets dotter
eller son

trädets säd
ur bördig jordmån

eller varför inte
ha spån
som sparade
vinstlotter

med komplett
utdelning
på dom alla
alla tider alla sorter

så många spån
som från all världens
sågar falla

skulle människan
kunna bruka
som stabil valuta

kan sladdriga
papper ha ett värde
som sedlar
också en trädprodukt

som de rika och lärde
sig emellan förmedlar
som spelbrickor
ur fattigas fickor

det vore inte mer än rätt
att kunna vinna
och spara spån
på samma sätt

varje man och kvinna
i samklang
och stämning
i moll och dur

rätt temperatur
och lagom fukt
det vore lättare
att få va i svang
utan hämning
känna doft
av värde
lukt av fur

så är det
att få plocka spån
som av ädel frukt

men varje stackars tjuv
kan hålla sig för skratt
kriminaliteten har spårat ur
värsta tänkbara otur
allting blir svart

för det är betydligt svårare
att få spån att försvinna
via penningtvätt

det har blivit tuffare
och hårdare
att vara luffare
och lagom ful

för att inte tala om
att smita från skatt
ränderna går aldrig ur
det är inte ens kul

upp med händerna
det här är ett rån
det är det normala

vi anpassade oss
till exakta digitala
penningsystem
lärde oss räkna loss
med ett och noll

inte till träddoft
i dur och moll
nu har vi kriminella
offerkofta
men noll kontroll

nu har vi ofta
identitetsproblem
vad ska gälla
nu har turen vänt
ska vi bli snälla

vi hamnar konsekvent
i buren
för att bara gnälla
och spåna

vilken liten skitbank
som är stängd
och värd att råna

för var kommer
alla spån ifrån
som i sin
överdrivna mängd
kväver den
kriminella finkulturen
utan frizon
undrar tjuven
som lyfte på luren

jag svarar i min smartphone
”från den fria naturen”




Bunden vers (Rim) av Petter Wingren
Läst 191 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2018-07-07 08:55



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Petter Wingren
Petter Wingren