Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Konstruktion

På den tiden började
människorna bli trötta
på evigheten

så konstruktören
Sören
tog sig för
att konstruera
en imponerande
konstruktion

han utgår från
årsringarna
på en gammal fura

blir inspirerad
av tanken
att dela upp i mindre
och större tidsblock

han yxar till en timme
fascineras av hur mycket
som ryms i den

tar några
timmar till
ur stammen

vad konstigt
de här timmarna verkar
mycket kortare

så tar han fram
bandsågen
och delar upp

i minuter och sekunder
och riktigt grova
dimensioner

han konkar upp
en dag eller två
till ytverkstan
en trappa upp

i källaren sprutlackeras
veckor och månader

lite längre in
är året strax klart
ska just börja rita
på nästa

för varje tidsenhet
han skapar

och uttryck
som kommer till

under
bråkdelen
av en sekund

jag kommer
på minuten

blir han mer
och mer fixerad
vid sitt verk

att räkna, jämföra
tävla, stressa
men också ser han i tiden
en möjlighet att skapa möten

vi ses om fyra timmar
kan du nästa torsdag 10.30

men sammantaget
blir han varse
att det han
konstruerat

blir ett alltmer
slutet system
börjar likna
ett fängelse

men hur han än
driver sig själv
till det yttersta
lyckas han inte
få full kontroll

tiden
hans skötebarn
vrider sig ur greppet
gång på gång

vägrar låta sig mätas
utifrån begränsningar

skapar egna
villkor och
förutsättningar

börjar mynta begrepp
som tid är pengar

köpa tid tjäna tid
äga tid
hastighet och lön
beräknas per tidsenhet

tiden tar över
blir den
övergripande principen

kom i tid
på utsatt tid
han fick livstid

människorna
blir plågade
och jagade

därför att tiden
inte är deras
rätta element

den är trots allt
en konstruktion
sa Sören

fler och fler
börjar längta tillbaka
till ett tidlöst tillstånd

de tar risken att bli
idiotförklarade
som bakåtsträvare

så uppstår den
levande myten
att evigheten
ligger framför oss

att kärleken är evig
redan här i tiden

när dessa outsiders
går ur tiden
möts de av
evighetens hav

där tiden
är lite
vilsekommen
drivved

rester och bråte
på stranden

Gott nytt år




Fri vers av Petter Wingren
Läst 265 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2018-12-31 00:15



Bookmark and Share


    Elisabeth Nilsson VIP
Klurigt och knivigt diktad om tiden, som alla har ett förhållande till. På gott eller ont. Gott Nytt År, önskar jag dig, fina skrivarvän, sedan lång tid tillbaka:)
2018-12-31

  Stanley Rydell
Underfundigt sätt att distansera och relativisera tiden som alltings mått
2018-12-31
  > Nästa text
< Föregående

Petter Wingren
Petter Wingren