Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

For the darkness of waiting
nattklädda blåsvartstående brädor
ytterlampans gråmöljliga spegling
mot inre takbjälkars skimrande lackton
kubform på högkant lasyrblått

vänd mot öst då
händer det

förtroligt samtal utmynnat i:

Skriv ner vad som hänt!

gråtung övergång i mollton
mörkrets monotona brist
tömd på substans

där i omtumlingsrummet
höjd över kubens dova kant
händer det

ett dygn förtidig fullmåne
omförhandlar molntäcket i vitt sken
mörkeromvandling som inlån i blå timmen

inre skärpas förhöjda livskänsla slår ut
i tankars klarhet och därinne ruvar bordslampan
som på en prematur uppenbarelseOch mörkret skall lysa som dagen


Fri vers av Stanley Rydell
Läst 571 gånger och applåderad av 17 personer
Publicerad 2019-12-10 10:32Bookmark and Share


  Peter G VIP
Tycker du målar fint med orden här; bygger upp en bakgrundskuliss som blir till en ögonblicksbild; det hela får sitt crescendo i sista raden:

" Och mörkret ska lysa som dagen"

Bra skriftat!
2020-07-19

  StinaJ VIP
En text som innehåller flera stycken. Som en enhet fast de också kan läsas var för sig. Jag fastnar i första stycket och i andra:
Vänd mot öst då händer det.
Ja vad händer då inom mig ?
Och i den stunden tänker jag att det är en båt på väg mot något nytt.
En förtrolighet i ett samtal. En förvandling mot något nytt, mot det bättre. När vi vågar ta emot allt det som livet har att ge.
2020-02-10

  Stanley Rydell
Glädjens förundran över hur en (som jag tänkt enkel text som respons på ett fint samtal) text vidgas och fördjupas för varje ny läsare, varje ny referens, där skribenten lånar betraktarens ögon. Känner mig berikad och tacksam för varje kommentar!
kort sagt, det ljusa som oväntat framträder i/ur det mörka är en gåva att låta sig fyllas av, Så med era ord om mina!

2020-01-19

  Emanuel Sigridsson VIP
Hur jag än vrider och vänder på min läsning så dras jag in i ett tidslås (ut ur takluckan, samtidigt in genom golvluckan). Här är påverkansgraden hög. Kierkegaard viskar i djupet. Jag kommer ihåg att jag tidigare funderat runt text av Dig i förhållande till 'rörelsen'. Och jag kan inte se annat än att för mig blir det ett skeende i ”evighetens nu”.

Och då blir det extra intressant att Du bjuder in så tydligt och övertygande till rummet. Miljön fungerar verkligen oerhört kraftfullt i texten och ger en skarp siluett, fond till sökandet efter mörker som ljus. Och då är jag väl åter i tidslåset med min förtidiga födelse? Eller?
2020-01-19

  KattenKin VIP
Nu trillar något ner, tänker "varde ljus" om stycket med bordslampan. Tidigare tänkte jag något i stil med att bordslampan skulle vara solen och månen och den klara tankens embryo, alltså en uppfinning utifrån det. Blir fascinerad över hur tankarna far hit och dit när jag läser dina texter, sätter på sökarljuset så jag slipper famla i mörker. Det kanske jag gör ändå, men du skriver intressant måste jag säga.
2020-01-16

  KattenKin VIP
Har läst din kommentar här nedan som är som en nyckel fast jag kommenterar utan förkunskap. Har inte läst den andra dikten. Gillar hur texten rör sig lekfullt kring ljus och mörker inom och utom, i samtal och tanke. Tänker att klarhetens ljus har färdats genom mörker för att bli synligt, precis som natten blir dag. Tycker om den filosofiska banan ljuskäglan rör sig genom, som yttre och inre ögonblicksbilder, men min pollett trillar inte riktigt ner.
För övrigt gillar jag ordet omtumlingsrum, och stycket med bordslampan som prematur uppenbarelse. Mycket fina formuleringar och slutet känns stort.
2020-01-16

  Anya VIP
Oj vilken skicklighet med ord. Faller särskilt för sista stycket.
Du jobbar med allitterationer och liknelser på ett fantastiskt sätt i hela texten.
2019-12-18

  TrollTörnTrappan VIP
Skön kontrast mellan tungt lastade adjektiv-drivor och enklare små rader...!
2019-12-14

  Nanna X
Helsköna adjektiv! Och slutet blir närmast sakralt.
2019-12-13

  Marita Ohlquist VIP
Texten är som en gobeläng med många fina och tänkvärda inslag i varpen!
2019-12-11

  Stanley Rydell
Den här texten kan ställas bredvid min tidigare dikt ”motståndets estetik” där diktjaget skriver sig inifrån ateljén och ut mot naturen. Här betraktad utifrån, också uppåt och motsatt väderstreck. Uppmaningen kom ur ett telefonsamtal inne i ateljén om att konstituera dagen i treledad skrift: det gjorda / det hända / det tänkta. Ibland får man svar direkt - här av månen.
2019-12-10

    ej medlem längre
Mörkret är så mustigt och målande mjukt i dina språketsningar och nattliga bilder just när ljuset bryts över husets taklinje. I det mörkaste mörker syns ljuset desto klarare och lyser upp våra inre rum, föder insikter. Sista meningen är helt förtrollande!
2019-12-10
  > Nästa text
< Föregående

Stanley Rydell
Stanley Rydell