Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Min klimatkamp 1/1

2020. Nytt år; nytt skrivprojekt. Jag planerar att skriva en text varje dag med någon slags koppling till klimatfrågan. Titel: Min klimatkamp.

 

Jag är ingen klimatforskare. Jag är ingen klimataktivist. Jag är ingen ungdom. Jag har ingen bakgrund som aktivist. 1970 deltog jag i en demonstration mot en nedläggning av ett lasarett (som numera är nedlagt).

 

Jag försöker lära mig vad "klimat" är. Jag ser program på Kunskapskanalen, jag läser böcker, jag läser tidningar, jag lyssnar... Jag får aha-upplevelser; när jag ska berätta för andra vad jag läst/sett/hört har jag redan hunnit glömma allt jag trodde jag förstod.

 

Jag förstår att väder, miljö, klimat inte är samma sak. Det jag ser utanför mitt eget fönster en viss dag säger ingenting om klimatet. Fimpar på marken är dåligt för miljön, men påverkar inte klimatet. Jag vet att det finns en atmosfär, och att vad som händer där påverkar livet på jorden.

 

Jag är ingen tävlingsmänniska. Jag ogillar krig, att någons vinst kräver någon annans förlust.

Att min önskan om ett gott liv ska ske på bekostnad av andras lidande känns inte som ett ideal att sträva efter. 

Jag anser att man måste kunna kompromissa. Att man ska dela på begränsade resurser. Naivt? Ja, kanske det. Kanske inte.

 

Från och med september 2018 har jag stått tillsammans med en mindre eller större grupp människor (nästan) varje fredag för att visa mitt stöd för Fridaysforfuture. Varför? Därför att jag vill ha en beboelig planet för mänskligheten nu och i framtiden, skulle jag kunna svara.




Övriga genrer av Aloisia VIP
Läst 156 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-01-01 15:35



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Aloisia
Aloisia VIP