Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Det påstås ju att i ett krig är sanningen det första offret.


Fake news och rena lögner vilka är skillnaderna?

Ett krig som verkligen solkat ned USAs flagga och rykte är vietnam-kriget som krävde 58000 amerikaners liv och när USA var som mest engagerat uppgick styrkorna till ung 500000 man dvs en halvmiljon. Allteftersom krigslyckan vände sig emot amerikanerna höjdes insatserna succesivt och Olof Palme han gick i fackeltåg med en representant för nordvietnam FNL rörelsen växte sig stark främst bland unga idealister.
Det hela började i verkligen liten skala med att USA skickade ett ganska litet antal "rådgivare" till sydsidan( bevakningen av regeringens göranden och låtanden var inte så intensiv på den tiden föreställer jag mig). USA bröt därmed ett ingånget avtal . Bilden av en ung naken vietnamesiska flyende undan napalmbomberna gjorde starkt intryck på omvärlden lika så när en tillfångatagen ung nordvietnamesisk gerillakrigare fördes fram till en nordvietnamesisk polischef och avrättades kallblodigt framför kameran man kunde se blodet pulserade stötvis från skotthålet i tinningen. Det visade verkligen för hemmaopinionen kriget verkliga brutalitet.
Min undran är här lite vilken är poängen med att läsa historia när vi som grupp har så svårt att dra några lärdomar för framtiden, varför ser vi inte tecknen i skyn?
Och som sagts tidigare efterklokhet är en vetenskap med vissa begränsningar eller hur? Se tecknen i skyn
Det var åtminstone tre presidenter inblandade den i väst nästan kultförklarade JFK dvs Kennedy sedan Lyndon Johnsson och till slut Richard Nixon han som skulle råka illa ut i Watergateskandalen, men enligt mig var deras bykar lika otvättade och när nu sanningen börjar krypa fram är det som att folk tappat intresset och kriget blivit främst en angelägenhet främst för historiker av facket.
Och detta är enda tillfället USA otvetydigt stod som förlorare,
Övriga genrer (Essä/Recension) av Sören Turesson VIP
Läst 106 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-05-26 22:44Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Sören Turesson
Sören Turesson VIP