Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Har ännu så länge enbart två grenar


Godhetsolympiaden

Andre deltagaren ut i loppet är den proklamerade antirasisten.
Under den tid jag växte upp var det i stort sett inte aktuellt med denna gren det fanns i Stockholm ytterst få mörkhyade människor och man kunde aningslöst kalla en neger för just en neger. Och i Astrid Lindgrens värld kunde Pippi Långstrump prata om att hennes far var negerkung i "söderhavet"?
Annat är det nu, skulle en person drista sig att beställa en negerboll till kaffet får han
för det är alltid en han som begår såna klumpigheter, finna sig att stå ut med omgivningens arga uppfostrande blickar någon kan drista sig att tyst väsa fram det heter "en chokladboll". Då jag var ung skämtade vi om karelska näset som var ett hamnområde i Stockholms hamn genom vilket många finnar kom för att söka sig lyckan på den arbetsmarknad som lugnt kunde kallas för överhettad. Hälften på allvar hälften på skämt sades det att en anställd kunde bli osams med chefen på torsdag packa sitt gepäck på fredag och börja sitt nya jobb på måndag (om inte före det) Det var tider det. Nu skall en nyanställning stötas och blötas och dras i olika samarbetsgrupper.
Den ohotade förstaplatsen går till förkämpen för mänskliga rättigheter. När jag var ung nämndes mänskliga rättigheter i samma andetag som mänskliga skyldigheter.
Dvs en människa har också skyldigheter och vilka är nu dessa halvt bortglömda skyldigheter? För mig är svaret väldigt enkelt. Bemöt andra som du själv skulle vilja bli bemött. Du är säkert mycket känslig för om just D U b lir taskigt bemött Det känner jag mig tämligen säker på.
En tveksam figur i detta sammanhang kan man med viss tvekan kalla "jag håller med senaste talare" typen.
I bland det mest gångbara förvandlas till det mest avskydda. Jag tänker på min numera vid 50år avlidna flickvän som hade en mor som i sin ungdom varit med i BDM som efter andra världskriget fick lära sig att det hon tidigare fått lära sig var helt fel och skulle så förbli de som varit för aktiva och framstående blev i vissa fall dömda till döden. Så kan det också gå. Trendernas ledstänger är såphala och ve den som väljer fel.




Övriga genrer (Satir) av Sören Turesson VIP
Läst 100 gånger
Publicerad 2020-06-13 17:26



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Sören Turesson
Sören Turesson VIP