Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Dagens gräs: ålgräs (Min klimatkamp 14/6)

Ålgräs. Låter det vackert? Jag vet inte, ålar är inte precis vackra. Grönt gräs kan vara vackert. Det finns många olika slags gräs. Som t ex ålgräs, något jag aldrig hört talas om tidigare. Gräs som vajar i vattnet, det låter faktiskt ganska vackert.

 

Lite fakta om ålgräs, ur Dagens nyheter:

 

"Sjögräs är blomväxter som växer under vatten och blommar och släpper frön som sprids med strömmarna.

De växer på sand- och lerbottnar med ett nätverk av rötter, till skillnad från tång och alger som behöver berg för att fästa sig.

Ålgräsängarna är som en under­vattensdjungel. De ger skydd och mat åt småfiskar som bland annat ål och torsk.

Ålgräs binder även kol och kväve. Hur mycket som tas upp varierar. Men en studie i nordiska vatten visar att ålgräsängar i lugna vikar kan ta upp lika mycket eller mer koldioxid än en motsvarande yta av granskog.

Källa: Göteborgs universitet, Stockholms universitet."

 

Den dåliga nyheten är att ålgräs-beståndet är hotat (som så mycket annat). Den goda nyheten är att man nu försöker göra något åt saken.




Övriga genrer av Aloisia VIP
Läst 93 gånger
Publicerad 2020-06-14 21:34



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Aloisia
Aloisia VIP