Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Gilla Ranbogården (Min klimatkamp 16/6)

Jag följer en hel del sidor på Facebook, vissa mer aktivt än andra.

En sida vars inlägg jag brukar ögna genom lite slarvigt, och gilla rätt slentrianmässigt, är Ranbogården.

Ranbogården är en gård i Hälsingland, och när jag var barn/ung på 70-talet åkte vi dit ibland på helgerna och drack kaffe och åt hembakat kaffebröd i idyllisk miljö.

Under ganska lång tid förde gården sedan en tynande tillvaro.

Men nu är det nya tider! Familjen som driver gården numera satsar helhjärtat på hållbar odling. Varje dag under sommarhalvåret skriver dom om livet på gården.

Jag har hittills ägnat texterna ett förstrött intresse, men nu börjar jag inse vad jag missar när jag inte ger mig tid att läsa inläggen ordentligt. Hädanefter ska det bli ändring på det!

Ett utdrag ur dagens inlägg på Ranbogården på Facebook:

"Nu håller vi tummarna för att humlorna, som är ett släkte i överfamiljen bin och de viktigaste pollinatörerna här, men även fjärilar, skalbaggar, getingar och flugor har haft det bra ute i skogarna och att det inte blir för regnigt och blåsigt så att de kan ut och flyga och landa säkert under aktuell period. Om vi betänker hur mycket smultron och hjortron vi hoppas kommer att finnas därute och med tanke på att 17% av Sveriges yta täcks av blåbärsris så förstår vi att det behövs många av dessa arbetare ute i skogarna. Med ännu bredare blick så är en tredjedel av världens mat helt beroende av insektspollinering och ytterligare drygt 40% gynnas och förbättras av dem."




Övriga genrer av Aloisia VIP
Läst 100 gånger
Publicerad 2020-06-16 19:46



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Aloisia
Aloisia VIP