Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ja det kan man fråga sig.


Jim Kråka vem var han?

Engelska har enligt mig en del egenheter. Jag tänker nu främst på namngivning-vem vill kalla sig Herr Brun eller Herr Kråka för crow betyder ju faktiskt kråka på svenska. Bondens kråka skulle ut och åka är dock inte rätt association i detta sammanhang. Nej jag har den berömda Jim Crow eran sammanflätad med white supremacy tanken som utgjorde föregångare till dagens problem i USA med polisen och dess brutalitet mot svarta och andra minoriteter i tankarna. Om vi backar bandet kanske något hundratal år i tiden. Låt oss säga 1864 och svarta hade blivit kvitt sin slavtitulatur. Det innebar inte att de blev rikare för det. Men nota bene det fanns även vita som inte hade mycket bättre dom. Av rädsla för att de fattiga vita och de fattiga svarta skulle göra gemensam sak gällde det för plantageägaren att tänka till och vad kunde vara bättre än den gamla romerska tanken "härska genom att söndra" om man vill vara så där putslustigt cynisk som jag tror jag är tämligen ensam om. Därför började plantageägarna att systematiskt favorisera den vite mannen på den svarte mannens bekostnad men vissa modiga män som till exempel Martin Luther King (MLK) och Malkolm X skulle till slut få stopp på den mest synliga diskrimineringen. MLK fick plikta med sitt liv skjuten på öppen gata?
Jim Crow är numer förpassad till historieböckerna men något säger mig att problemen är inte lösta för det. Jag undrar om de någonsin får sin lösning. Det finns en del bekymmer som är eviga och jag tror detta är en av dem.




Övriga genrer (Kåseri) av Sören Turesson VIP
Läst 166 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-06-17 20:08



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Nu ska jag berätta något trevligt: När PARADISET ”dyker upp snart” så det svarta problemet inget problem längre. ALLA MÄNNISKOR ÄR DÅ LIKA VÄRDA.
2020-06-21
  > Nästa text
< Föregående

Sören Turesson
Sören Turesson VIP