Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Risk- och sårbarhetsanalyser (Min klimatkamp 28/6)

Idag har jag lärt mig en ny förkortning, RSA. Det står för risk- och sårbarhetsanalyser. 2006 antogs en lag som säger att kommuner och regioner ska göra risk- och sårbarhetsanalyser. Tydligen har det bara blivit papper i pärmar, eller dokumentfiler i datorer, mängder av ord, men inget som går att använda när krisen är ett faktum.

I dagens debatt-artikel i DN skriver en professor om RSA och ger några råd inför framtiden. Särskilt slutklämmen finner jag intressant; det kan lika gärna gälla vår sårbarhet för klimatförändringarna.

"Riksdagen bör också avsluta sitt legala stöd till företeelser som ökar sårbarhet för pandemier. Sålunda borde man omgående ta bort möjligheten för kommuner och domstolar att förtäta städer, detta fullskaleexperiment med människors hälsa, som bygger på en förhoppning om att förtätning reducerar sårbarheten, men där evidensen mestadels pekar i motsatt riktning."

När jag gör mitt vanliga misstag och kollar kommentarerna ser jag att fler funnit just den punkten intressant. Men någon tycker att förtätning av städer är en förutsättning för att vi ska kunna klara klimatförändringarna, medan någon annan tycker tvärtom. Dom är i alla fall överens om att frågan om hur städer planeras är viktig och bör diskuteras. Alltid något, som fan lär ha sagt när han såg Åmål.




Övriga genrer av Aloisia VIP
Läst 101 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-06-28 18:47



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Aloisia
Aloisia VIP