Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Gråslaskigt värre här: därför får ni plågas av en uppfräschad repris som går att sjunga till melodin till Ola Magnells underbara sång, ”Damen i svart” [länkas nedan.]


Hjärtsnörp och trolldeg


Han föddes bland duvor befriad från piskan

men nånstans på vägen blev grabben förryckt.

Ja, hela hans tillvaro hamna' på sniskan

fast han knappast kunde förklaras förtryckt.

 

 

Men när polarna satsade på karriären

med tjusiga CV:s och vuxenpoäng,

då slog han sig blodig emot barriären

att blott orka med att gå upp ur sin säng.

 

 

Han fördes till den alltför verkliga drömmen:

I träskmarkens ljuva förrädiska värld

försökte han vada i kvicksand mot strömmen

men sänktes i dyngan av glitter och flärd.

 

 

Han greps utav hybris, gick ut på balkongen

men vände i dörren och reste sin ragg.

Och kröp sen tillbaks till den dunkla kokongen

med svans mellan benen och blick dränkt av dagg.

 

 

Han tog sig allt vatten för högt över pallet

och sov som en hemlös men utan en blund.

Tills höjdskräcken krävde det andliga fallet

som pröjsades med en förlamande stund.

 

 

Han led av cynismen som växte sig bitter,

man måste bli härdad för att vara trygg.

Men luttrad till trots tärde skvaller och fnitter

som yttrades ljudlöst bakefter hans rygg.

 

 

Och tårarna singlar men enbart i texten.

kanalen till jacken är uppdämd till max.

Hans likgiltighet har ej stannat i växten

den är ett svart hål i en rolös galax.

 

 

Men bläcket som gråter blir bara ett mantra

som torskat sitt värde ens innan det sagts:

"Så taskigt att livbojen min skulle kantra

långt innan min joker i leken har lagts."

 

 

Ljuden från trapphuset borde han tåla

men skräms av en ringsignal nästan ihjäl,

tills hjärtat i halsgropens bultande håla

har fastnat där tungan är häftad likväl.

 

 

Så kanske han ändå kan anses ha täckning

för ängslan för stegen strax bakom hans dörr.

Han tar både psykisk och fysisk betäckning

för Jantes demoner och vänner från förr.

 

 

Och Fan kan förklara den brustna kontakten

med dem som betydde nånting någon gång.

Och Luther han påpekar, stampande takten,

att listan av tystnad mot vänner är lång.

 

 

 

 

I stället för att bara klargöra läget

så gömmer han sig bakom tigandets stöd.

Ett stöd likt ett varande sår som han träget

bejakar tills vännerna tror han är död.



* * *

https://m.youtube.com/watch?v=t3hsTh-V974


 

 




Övriga genrer (Visa/Sångtext) av Judas Ekholm VIP
Läst 384 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2020-09-19 11:01



Bookmark and Share


    Lena Staaf VIP
Stark dikt där jag suger på varje rad och knappt kan stå på benen efteråt.
2020-09-20

  Briza media
Hjärtsnörp och applåder!
2020-09-19
  > Nästa text
< Föregående

Judas Ekholm
Judas Ekholm VIP