Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Tro (Min klimatkamp 13/10)

Jag läser att ärkebiskopen inte är imponerad av Hägglund; "...de teologiska utgångspunkterna är beklämmande osofistikerade." Det skulle vara konstigare om hon gillade hans tolkningar förbehållslöst, med tanke på att han menar att religiös tro leder till att människor blir ansvarslösa och inte visar omsorg. Jag gissar att de flesta kristna inte heller instämmer i Hägglunds slutsatser.

Men de flesta vardags-kristna har nog heller inte läst t ex Kierkegaard. Hägglund menar att den levande religiösa tro som det högsta av allt som Kierkegaard förespråkar, den innebär att man inte får vara lyhörd för någonting som ifrågasätter ens tro, om det så är skriket från ens barn när man tar dess liv. (Guds befallning till Abraham att offra sin son).

Att ta ansvar och visa omsorg, det är inte religiös tro, det är sekulär tro. Därför att man är hängiven en ändlig varelse och dess oersättliga liv. Menar Hägglund. 
Övriga genrer av Aloisia VIP
Läst 45 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-10-13 20:28Bookmark and Share


  Ulf Carlsson VIP
Hägglunds sekulära tro borde visa sig mer i klimatkampen. Det borde också kristen tro göra och mycket starkare än den gör i dag.
Som sekulär kristen har jag alltså två starka argument för att värna om en bättre miljö och sundare klimat; omsorgen om livet på jorden och kärleken till min nästa.
2020-10-13
  > Nästa text
< Föregående

Aloisia
Aloisia VIP