Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Nedräkning (Min klimatkamp 29/12)

Tre klimattexter kvar att skriva, inklusive denna.

För varje dag blir jag sittande allt längre, stirrande rakt ut i luften utan en enda vettig tanke i huvudet. Utan några tankar alls faktiskt, även om det egentligen inte är möjligt; hjärnan är alltid igång, till och med när vi sover.

Jag skulle vilja avsluta året med något riktigt klokt och genomtänkt, men det kommer inte att hända. Jorden kommer inte att gå under för det.

Har jag lärt mig något? Det känns som jag förstår mindre om klimatfrågan nu än jag gjorde i början av året. Men den känslan är antagligen falsk. Jag förstår hur oerhört komplex frågan är. Hur svårt det är att formulera sig kring ämnet så att det blir enkelt. Som tur är finns det dom som kan.

Kanske är det inte min uppgift att undervisa om fakta. Jag ska kanske inte försöka hitta svar, utan nöja mig med att ställa frågorna. Jag är ingen expert, bara en bekymrad medborgare.

Har jag påverkat någon genom mina skriverier under året? I alla fall fler än om jag bara låtit texterna stanna i datorn.
Övriga genrer av Aloisia VIP
Läst 37 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-12-29 18:19Bookmark and Share


  Ulf Carlsson VIP
Instämmer med signaturen "Burn" att du skrivit personligt, klart och insiktsfullt. Har troget läst dina texter, för att jag varit nyfiken på om du hittat någon ny vinkling, plågats av något nytt tvivel eller hittat något nytt att hoppas på.
Hoppas du återkommer med skriverier inom klimatområdet eller i något annat ämne som ligger dig om hjärtat!
2020-12-29

  Burn VIP

Jag kan förstå att du blir sittande utan en tanke i huvudet ju mer slutet närmar sig; det är alltid svårt just när man går mot ett slut på någonting, saker låser sig då, de flödar inte fram lika naturligt som vanligt.

Vad gäller klokt och genomtänkt så har du skrivit så många kloka saker i så många av dina fina texter. Det finns mängder av så bra saker som du har sagt. Du har haft en sån linje hela tiden så som jag har sett det så länge jag har läst dina texter.

Ja, det är en komplex fråga såtillvida att människor komplicerar i stort sett allt som går att komplicera; vi gör det så otroligt mycket krångligare än det behöver vara med så många saker i samhället. Därför blir frågan om klimatet tyvärr väldigt komplicerad - vilket den alltså inte alls hade behövt vara. Men klimatfrågan speglar oss människor på så många sätt.

Frågor. Något av det viktigaste som finns. Jag har i många av de saker jag har jobbat med och jobbar med ställt otaliga frågor till mig själv gällande det jag har undersökt, just för att frågor är så viktiga för fortsätta behålla rätt riktning. De behövs för att behålla det kritiska ögat då det är så enormt lätt att bli alltför förnöjd med saker och ting. Utan frågor stannar det kritiska seendet upp och då förlorar man väldigt lätt skärpan. Därför har jag tyckt om så mycket att du har ställt så mycket frågor i dina texter, jag älskar sånt, det är verkligen ett vetenskapligt förhållningssätt.

Om du inte har påverkat någon annan så har du i alla fall påverkat mig och du har gjort det genom den personliga prägeln på dina texter tillsammans med klara och fina stilen. Jag prenumerar på ett gäng utskick fem dagar i veckan från sajter som bevakar och skriver om klimat, miljö och djur, så läser sånt så det räcker till. Men det rapporteringar, det är i undantagsfall personliga framställningar. Du har varit en motvikt till det för mig som jag har märkt har betytt en del. Därför kommer jag att sakna detta; kommer att sakna dina dagliga klimattexter med den personliga touchen.

Jag märker också att detta att jag har skrivit kommentarer på dina texter har påverkat mig. Det har fått mig att fundera över hur jag själv agerar när det gäller denna globala megafråga. Jag gör saker i litet format nu för tiden, i hemmet, med det jag kan där. Men när det gäller andra sammanhang så är det annorlunda. Mitt engagerande i dina texter har fått mig att fundera lite över det. Så du har påverkat mig.

Och därför vill jag redan nu, fastän det är två dagar kvar, tacka dig för detta projekt. Suveränt bra gjort! Du är en inspiration! För egen del skulle jag önska att du fortsatte men jag förstår givetvis att du slutar nu. Du satte en stor tidsram och du höll den. Bara det är stort med tanke på att det gällde varje dag i ett helt år.

2020-12-29
  > Nästa text
< Föregående

Aloisia
Aloisia VIP