Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Tala är guld (Min klimatkamp 30/12)

Årets näst sista dag. Minnas året som gått eller blicka framåt mot nästa år? Vet inte vilket som känns svårast; 2020 har verkligen inte varit något bra år, och mina förväntningar inför 2021 är låga.

Men visst hoppas jag på att vaccinet ska göra att man åtminstone kan ana slutet på pandemin. Och att bytet av president i USA ska påverka klimatarbetet globalt på ett positivt sätt.

2020 blev inte det "supermiljöår" som det var tänkt att bli; kanske kan en del av det som blev inställt och uppskjutet äga rum under 2021.

För mig personligen kommer dock 2020 i första hand vara året då jag förlorade en av mina närmaste vänner, och 2021 kommer vara det första året på trettio år som han inte finns någonstans i mitt liv. Idag är det tre månader sen han dog, och det känns tyngre nu än då, märkligt nog. Eller kanske är det inte så märkligt, kanske är det så det fungerar för de flesta. Det tar tid för känslorna att komma i kapp.

Att skriva en klimattext varje dag har varit en rutin som tvingat mig att hålla mig samman, och det har varit bra. Att tala är mera läkande än att tiga, i alla fall för mig.

Och det kan även gälla klimatfrågan. Jag hoppas att ännu fler ska tala om klimatet och miljön och den biologiska mångfalden och koldioxiden med mera under 2021.

Klimatfrågan får aldrig mer tigas ihjäl.




Övriga genrer av Aloisia VIP
Läst 154 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-12-30 20:43



Bookmark and Share


  Burn

2020 eller 2021? Det är samma här: mina förväntningar inför 2021 är väldigt låga. Det enda klara ljuset med 2021 som jag kan se är att vi då har Biden i Vita Huset och inte sociopaten. Till och med även om demokraterna inte får övertaget i senaten så blir det ändå bättre än de här senaste fyra åren. Det är i alla fall verkligen något att glädja sig åt i bedrövelsen.

Viruset slog rent allmänt sett helt ut klimatvågen från 2019 och det behövs naturligtvis att corona blir hanteringsbart för att klimatet ska klättra uppåt på agendan igen. Bara att hoppas att så sker. Snart!

Ja, förstår att den förlusten totalt dominerar detta år för dig. Det som ligger närmast slår alltid hårdast. Och ja, en så pass stor förlust kan verkligen få effekten av fördröjda känslor. Det tar tid att hantera förlusten av en 30 år lång och nära vänskap.

Håller helt med om att tala är mer läkande än att tiga. Definitivt ingen tvekan om det.

Med tanke på de klimatåtaganden som har gjorts av ett antal länder i världen under 2020 så tror jag att fler kommer att tala om klimatet bara vi får tillräckligt med kontroll över corona. Det är ändå folk som har jobbat mycket hårt för klimatet under detta år - och som har nått resultat med det - så därför finns det gott hopp om att den frågan kommer att luftas ännu mer bara viruset minskar tillräckligt.

Nej, helt rätt: den får verkligen aldrig mer tigas ihjäl.

2020-12-30
  > Nästa text
< Föregående

Aloisia
Aloisia VIP