Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Skrivövning: Allitteration


Klara klockor


Klockorna i Klara klingade av
och klarheten vaknande kvickt

I en krånglig klausul av kontraster
som en kemisk förening
mellan en klarinett
och någons grumliga känslor

klumpigt högklackat
som låghalt klassicism
kliver på den klarblå spårvagnen
klipper biljetten utan att klaga

klasslöshetens skenbara självklarhet
klingar på som en komplimenterad piccoloflöjt




Skapa | Skriva av himlens hemlighet VIP
Läst 377 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2021-01-03 21:56



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Oerhört intrikat kringlar sig dikten kring K...
likt en rak karusell av klanger!?!
2021-01-12

  Nanna X
Du har skapat en personlig bild/dikt utifrån Strindbergs berättelse, skickligt och nära gestaltad. Att använda [kl] som allitteration i så många ord gör verkligen att klockorna klingar vidare genom hela dikten, vilket förstärker närvaron.
2021-01-05

  Solstrale VIP
Piccolo vs klarinett, ett horn i sidan på den gängse bilden av just klassamhället att kastsystemet är ett faktum... Kluvet, klart det är, de som förnekar det blinda är... Skicklig Alliteration!
2021-01-04

  100apor
Klockorna i Klara klingade av men allitterationerna ringer vidare i: Klarheten, Kvickt, Krånglig, Klausul, Kontraster, Klarinett, klumpigt, högKlackat(?), Klassicism, Kliver, Klarblå, Klipper, Klaga, Klasslöshetens, självKlarhet(?), Klingar, Komplimenterad. Även Skenbara och Självklarhet skapar allitteration.

En tydlig effekt av allitterationen för mig som läsare är att ljudet av Klara klockor som klingade av gör sig påmint i de efterföljande raderna. Ljudet påminner om var vi befinner oss.

Texten avslutas med att den skenbara klasslösheten "klingar på". Jag läser texten som ett påminnande om klassamhället. Det går att låtsas att det inte finns men det gör det inte mindre verkligt. Allra minst kanske i den "klarblå" spårvagnen på Norrmalm.

Just den vaga klasstillhörigheten ses även hos mannen i texten tagen ur Röda rummet.

Jag gillar bilden av den komplimenterade piccoloflöjten. Jag kan inte mina flöjtar så jag vet inte om "piccolo" ska föra tankarna till en bagagebärare.. eller om det går att stava både piccolaflöjt/piccoloflöjt.

Hursom, bravo!


2021-01-04

  himlens hemlighet VIP
- Hur skall man kunna tro dig, som inte har någon moral?
2021-01-03
  > Nästa text
< Föregående

himlens hemlighet
himlens hemlighet VIP