Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Dikt tillägnad Joseph Beuys (1921-86) med anledning av 100-årsminnet av hans födelse.


BEUYS WILL BE BEUYS

Alla dagar börjar likadant:

Du föds i en flygkrasch
år noll, dag ett
sveps in i filtar
smörjs in med fett
dias av en prärievarginna
dras på en släde
genom efterkrigstidens
ändlösa sjukhuskorridorer
förs på en bår
i en liksvepningsfilt
in i det offentliga rum,
den surrande bikupa
och omöjligt
möjliga lustgård
där du, efter att ha fått
den första, inte sista,
smörjelsen
kan börja leva
och läka
för oss alla

iklädd din mänsklighets
rustning
av mjukt fett
med alla dina sår
fullt synliga
och bärbara
och med en mask
av honung och bladguld
slår du dig ner
vid din kontorsstol,
tar på dig din tänkarhatt
med vilken
du kan navigera
genom det till ljus
förklädda mörkret

du installeras
i rollen som sparkad professor,
krossar ”Tillträde förbjudet”-skylten,
skriver ”Tillträde tillåtet”,
släpper in alltet
på teceremoni
sätter telefonjacket i jorden
för att kunna ringa till naturen
planterar 7000 ekar i rummet
vattnar dem
med prärievargars piss
förbjuder oss
att inte tänka
eller känna
växlar dina värdelösa pengar,
i olika ogiltiga valutor,
till nya betalmedel
med vilka du kan
oköpa och oäga
allt det där
obetalbara

och efter att du äkthetsgranskat
alla skulpturer och monument
och konstaterat att samtliga,
utan undantag, är förfalskade,
historieförfalskningar
i monumentalformat
av brons och marmor,
försannar du dem,
byter ut dem
mot sina osynliga
original,

och lär oss sedan
att skulptera i allt -
i luften, i klangerna,
i de varma flammorna
från en lägereld
gjord av ett berg
av brinnande
Wall Street Journal -

bjuder in oss
att dela med varandra
våra varmaste, renaste
mest hörbarhetsbefrämjande
tystnader,

och du bygger ett slott
i en koja av filt
på en ännu
hårt trafikerad
Autobahn
som en dag ska bli
en grönskande urskog
full av örter, mossor och lavar
och innan du går för dagen
ställer du fönstret på vid gavel
och lämnar dörren olåst
och utfärdar i all hast
ett oräkneligt antal pass
till framtiden




Fri vers av Anders L VIP
Läst 175 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-05-13 16:28



Bookmark and Share


  Koloristen
Sonne Statt Reagan är en kanonlåt.
2021-05-13
  > Nästa text
< Föregående

Anders L
Anders L VIP