Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Normer


Barn och ungdomar bör uppfostras så att de själva har de verktyg som behövs dagen då de fritt får välja vilken väg de tar i livet. Detta innebär inte en normlös tillvaro under de unga åren. Detta vore detsamma som att ta bort mycket av de ungas valfrihet. Utan riktlinjer kan ungdomens nyfikenhet och upptäcktslusta i kombination med grupptryck och behovet att hävda sig leda in dem till fångenskap som just medför att de själva inte som nyblivna vuxna förmår vara helt fria i sina beslut. Det är därför vuxna människors ansvarskänsla också bör få ta sig utryck i dagens samhällsdebatt. De kallas vuxna pga. en mognad, erfarenhet och kunskap som skiljer sig från ungdomens. De kallas vuxna för att de just skall axla detta ansvar.

Detta gäller alla områden där det kan tänkas finnas ett behov av att reglera impulsen på omedelbar tillfredsställelse. Pengar, sex, njutningsmedel, fritid etc.

Bara för att vi vet att en del av dessa ungdomar sedermera som vuxna kommer att tillhöra gruppen rökare behöver vi således inte inbjuda alla ungdomar att testa på cigaretter för sakens skull. Bara för att se om detta är något som sedan kommer att attrahera dem som vuxna. Vi behöver inte inpränta att det är helt okey att röka – och att ingen människa är mindre värd för att de röker. Vi behöver inte poängtera att det är okey för vuxna människor att njuta av det som de har råd med och för tillfället känner för.

Vi behöver visa unga människor att det är av vikt att lära sig vikten av både impulskontroll och ansvarstagande. Vi behöver förmedla normer och värderingar som vi tror att dessa unga kan komma att ha nytta av som vuxna. Vi behöver varna unga för de misstag vi själva begått under de unga åren, och de misstag vi dagligen gör och förhoppningsvis lär oss något av.

Vi behöver förmedla sådant vi själva är säkra på och genom erfarenhet lärt oss något av.
Inte testa teser som vi hoppas eller tror kan få bra effekt i vårt samhälle.

Vi skall inte experimentera med dagens unga, eller få dem att tro att de bör vara sina egna eller andras försökskaniner. De är värda betydligt mer än så.

Och är det något vi ska inpränta i dem så är det detta:

Att deras liv är värdefullt.

Att andras liv är värdefullt.

Att det som är värdefullt också ska behandlas med respekt, omtanke och varsamhet.




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Regular
Läst 223 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-06-27 23:42



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Visdom på hög nivå.
2021-06-28
  > Nästa text
< Föregående

Regular
Regular