Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Femhunkan (barndomsminne)Jag och Petter var ute på Kallkällan en lördagsmorgon en sommar och hittade en uppbruten kassamaskin på en parkering. Med spänning började vi att undersöka kassan och hittade en överbliven femhundrakronorssedel och blev extas. Sedeln var från 80-talet och hade en blåaktig nyans. Kassan kom förmodligen från nåt bryt under natten.
Vi kunde konstatera att sedeln såg gammal ut och kändes mindre än vanligt. Möjligtvis ogiltig också men att den kanske gick att växla 50-50 nånstans ändå.
Vi pratade om att åka in till stan och växla den på banken, men att den förmodligen var stängd och Ica skulle nog inte vilja växla så vi gick till Turken, en kiosk på BV i närheten. Vi växlade den till fyra hundralappar och två femtilappar, utan problem. Vi delade upp pengarna och så cyklade vi lyckliga och skrattandes in till stan och käkade hamburgare och gick på Fyndhörnan för pengarna.

Allt var frid och fröjd tills en dag en tid senare när vi besökte kiosken för att handla och Turken säger att sedeln vi växlade är ogiltig och värdelös ... Vi blir förstås nervösa eftersom att han vill ha tillbaka sina pengar. Vi lovar att betala tillbaka pengarna. Den gamla sedeln fick vi aldrig tillbaka. Här börjar oron och till största delen besvikelsen att arta sig. Petter fick en klump i magen varje gång hemtelefonen ringde eftersom att det kanske var Turken som ringde och berättade åt hans mamma att vi lurat honom och är skyldiga honom pengar. Vi planerade att vi aldrig mer skulle besöka kiosken och undvika honom för resten av livet för att slippa betala tillbaka, men vi insåg att det vore för jobbigt och att han nog skulle hitta oss ändå.
Tvåhundrafemtio kronor var pengar för oss då. Inget vi kunde skaka fram på en dag. Jag fick spara hundralappen jag fick av morsan och skramla ihop lite här och där. Petter sålde av nån leksak till Fyndhörnan. Vi fick ihop pengarna och gick och betalade honom. Petter påpekade att han hade fått jobba hårt för de dära pengarna! Vi fick inte tillbaka vår gamla femhundring.

Det gick upp för mig flera år senare att det var vi som blev lurade. Sedeln var värd 500 kr (dock ogiltig i butik) men man kan skicka in den till Riksbanken och få pengarna insatta på kontot.
Prosa (Kortnovell) av LittleBozz
Läst 145 gånger
Publicerad 2021-10-05 11:47Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

LittleBozz
LittleBozz