Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Dikt skriven efter den trafikolycka på E4:an norr om Umeå som jag kunde ha omkommit i men klarade mig så gott som helt oskadd från. Olyckan skedde 14 december 2021, på Sten-dagen, min bortgångne fars namnsdag och en av mina tre namnsdagar.


Stendagen (14 december 2021)

En helt vanlig dag.

En helt ovanlig dag.

Inga dagar
        är vanliga dagar.

Alla dagar
       är vanliga dagar.

Vardag.

Var Dag.

Varandedag.

Och det finns
en första dag
och en sista dag

och den första dagen
i resten av våra liv,
början på
återstoden
av Livsdagen.

Ja,

Det finns livsdagar,
blodgenomströmmade,
klorofyllfyllda
och det finns döddagar,
stendagar

Och så finns Sten-dagen,
14 december i Sveriges almanacka,
min fars enda namnsdag
och en av mina tre  
(de övriga är 30 november
och 9 januari)

Men egentligen
finns inte dagarna

annat än som namnskyltar,
         som gatlyktor,
som amerikanska flaggor,
i äganderättslig iver
           utplacerade
    på månens
karga, oägbara
         yta,

eller som platser på kartbilden,
på den karta vi tror
är det som gäller
när den ej
är med verkligheten
överensstämmande

som kulissbyggen
i existensens
namnlösa landskap,
eller maskhål
i dess djupa väv.

Det finns datum,
stora nog
att ensamma
fylla hela almanackor,
          årsböcker,
livsböcker.

Som 14 december 2021,
en av dessa Sten-dagar
som kunnat bli
mitt slutdatum,
min sista förbrukningsdag,
min deadline,
en punkt
satt i hundra knyck
i snömodden
och mot stålwireräcket
på E4:an
mellan Sävar
och Djäkneboda.

Och det finns sekunder,
långa och labyrintiska
som sjukhuskulvertar,
oöverskådliga
         som mycel
eller hjärnvindlingar

eller korta och oändligt förtätade,
med så stark gravitation
att det som kommer in där,
innanför dess händelsehorisonter
            förblir där
och aldrig kan komma ut igen

Och det finns blåljussekunder,

Och encefalografiska
        sekunder
Och kardiografiska
        sekunder

Och varje
        övergångsställe
är ett möjligt
       undergångsställe.

Och vi är gäster
        hos verkligheten,
turister i tillvaron,
ibland så påtagligt
        tillfälliga
besökare
i den förmenta
vardag
vi får styrka
och tröst
av att lyckas fejka
hemmahörighet i

som om vi skulle vara
dess lokalbefolkning

som om den
skulle vara en lokal

och denna lokal
vara en bostad,
ja, rent av
en bostadsrätt,
något vi skulle ha rätt till

och inte bara,
som i ordets
juridiska mening,

”en plats, avsedd för
en särskild verksamhet”

Allt liv är särskild verksamhet.

Inga dagar är vanliga dagar.

Alla dagar är särskilda dagar.
 













Fri vers (Fri form) av Anders L VIP
Läst 143 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-12-16 17:54



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Anders L
Anders L VIP