Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Om du mår dåligt, får hjärtbesvär, hjärnblödning et cetera, kan det bero på att det du äter (godis) kan vara ytbehandlat (som gör att något glänser och ser gott ut) med bivax eller shellack och andra sorts medel.


När någon ställer frågor...





...om orsaken till...
...att någon 'busar' och begår brott och de undrar varför.
Så brukar förklaringen få vara 'för att de kan'.
De flesta människor är mottagliga för stimulans.
Alldeles oavsett vad stimulansen består i, plus eller minus.

Men även för att bli skojade med, retade, mobbade,
kalla det vad du vill. Maktens rus helt enkelt.
Få kan stå emot, såväl människor med ytterst litet att
'säga till om' kan bli som 'höga' och som 'berusade'
och 'tjusade' av att 'trycka till' och 'jäklas' med andra.

Svaret är att de kan. De som inte kunnat förut.
Men plötsligt har 'medel' och möjlighet att 'leka',
de leker gärna. Inte alla och inte alltid, men de flesta
'när de är på det humöret'. Exempelvis om de tror
att de 'inte kommer att åka dit' när de gör det.

Men ibland är den emotionella makten,
en större belöning, än att det kan 'straffa sig' utgör
som en varning om att stoppa sig själv.
Lusten att få 'mental orgasm' kan ibland
slå ut överlevnadsinstinkten.

Lusten att ta sitt liv genom att döda andra,
brukar inte kunna begripas, med den undran över
varför självmördaren måste
nödvändigt ta livet av annan.
Men se på saken från ett annat håll.

Skulle du ta livet av någon som ville dö,
om de inte utgjorde en fara för någon annan,
genom att ha ett vapen i sina händer?
Troligen inte. Men om den människan utgör ett hot
mot annan eller du kan hindra någon.

Från att ta livet av någon som uppenbarligen
tar andras liv. Då skulle du ha skäl att göra
vad du kan för att hindra. Så en som vill att
någon annan blir orsak till att de dör,
den behöver alltså bara 'osäkra dig'.

Genom sina egna handlingar. Om inte du gör det,
så kommer någon annan att 'göra jobbet'.
Det spelar liten roll i vad 'ofoget' består.
En del människor vill 'säga ifrån'. Och det är närapå
omöjligt att 'stå emot' när 'tillfället gör tjuven'.




Prosa (Fabel/Saga) av lodjuret/seglare VIP
Läst 195 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2022-07-21 14:52



Bookmark and Share


  Bengt H VIP
Det var en tanke att våld alltid är "i förebyggande syfte". Det har inte slagit mig förr. Men nu verkar det rimligt.
2022-07-23
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP