Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Är du lönsam, lilla älv?


Lägg ner Umeälven!

Nä hörni, det är dags att börja prata klarspråk om det här med Umeälven. Jag fattar att många av er bär på nostalgiska minnen av den och sånt har vi såklart den djupaste förståelse för, men om vi lägger de där mjuka frågorna åt sidan en stund så... Vad fyller älven för funktion egentligen nuförtiden annat än som lite skönt bakgrundsbrus?

Timmerflottningen är ju ett minne blott och om vi - som vissa politiker kraftfullt argumenterar för - nu ska brassa på med en rejäl dos charmfull och högeffektiv kärnkraft här uppe i norr så känns ju de där gamla jönsarna till vattenkraftverk ärligt talat rätt antikverade, ja rentav överflödiga. Och djuphamnen ligger ju sen länge i Holmsund så nån färjetrafik i Umeälven är ju liksom inte att räkna med framgent. Och ska det prompt badas så finns det i länet så många andra betydligt säkrare och renare vattendrag att disponera. Vad sa du? Fiska? Fisk kan med fördel inhandlas hos välsorterade matdetaljister och för fisketokiga turister och sånt finns ju redan Vindelälven! Just det! Vi har ju faktiskt två (2) älvar som ligger och skvalpar i närområdet och det är inte nationalekonomiskt försvarbart i längden.

Vindelälven har ju ändå liksom ett turistiskt värde och de där miljömupparna blir ju alldeles till sig i trasorna när den förs på tal, börjar yra om ”sista älven som brusar i vår natur”, som Evert Taube så fint skaldade i sin underbara reklamlåt för Änglamarkskaffet. Så jag tycker att vi lägger allt framtida tillväxtkrut på att bygga vidare på det solida och redan inarbetade varumärket Vindelälven, utveckla den till en nordlig power-älv i världsklass, en ”Arctic pulse-giver for leisure and pleasure” , skimrande av varumärkesskyddad köpglädje till båtnad för tusen sinom tusen hugade upplevelsekonsumenter!

Kan byskolor, närbutiker, regementen och annat läggas ner så varför inte älvar? Nej, täpp till den gamla skräpytan Umeälven och sätt igång med operation Förtätning! En 46 mil lång hyperurban autostrada rätt in i framtiden! ”Här bygger Brf Sjöglimten 450 000 nya lägenheter, klart för inflyttning september 2024”. Eventuellt kan det ju på området uppföras några små konstgjorda sjöar och små fontäner och andra pietetsfulla ”reminders of the watery past”. Och en och annan minnesplakett. Värdigt ska det va! Vad sa du? Vattenkraftverket? Stornorrfors? Klättervägg! Yes! Världens största! Kan eventuellt också i framtiden, om det i längden blir ohållbart med det där gigantiska, under krigsåren framavlade, populationssegmentet som snart lallar runt i grav demens på våra äldreboenden, bli aktuellt att nyttja den forna kraftverksytan som ”geriatrisk populationsdecimeringsplats”. Eller ättestupa som folkmunnen skojar till det!

Sen ska vi såklart hålla den nedlagda älvens minne i helgd. Ett gediget dokumentationsarbete ska göras och på länsmuseet kommer i framtiden en permanent, interaktiv älvupplevelsestation att upprättas. En fest för alla sinnen! Med avancerad VR-teknik ska alla, gammal som ung, få erfara hur en stund vid Umeälven kunde kännas när det begav sig. I museibutiken liksom i allehanda pittoreska gårdsbutiker och hos andra tillhandahållare av genuina västerbottniska specialiteter ska det självklart gå att köpa buteljerat, äkthetscertifierat årsgångsvatten från den forna, anrika Umeälven. Ej att rekommendera för invärtes bruk men fint som minne och framtida samlarobjekt!

Diskussioner förs just nu också med länsmuséet om att gräva ut ett område på Gammlia och gjuta en bassäng som ska likna en älvfåra och fylla med riktigt umeälvsvatten, en liten behändig museiälv kort sagt. Kanske skulle den av museibesökarna så omhuldade bogserbåten Egil kunna dumpas där också och ett gäng av de där skyddsvärda fåglarna som är och dräller för jämnan i Umeälvens delta. Lär ju locka fågelskådare! Och kul och lärorikt också för ungarna att få se lite riktig gammaldags älv med tillhörande bogserbåt och fåglar när de tunnbrödsstinna stultar ut från bagarstugan på Gammlia.

Och ska man sen tänka lite större, rentav globalt, så kan ju denna museiälv bli starten på ett större projekt av mer temaparkaktig karaktär kring umeälven, ett veritabelt Disneyland för älvnostalgiker! Riverworld!
Vi gjuter en lite större älvliknande bassäng i nån mindre tätbefolkad del av det igentäppta älvområdet. Återskapar en liten fors där några laxar kan hoppa och gör lite spännande åkattraktioner kopplade till fiske och flottning. Ger många arbetstillfällen för ungdomar som kan klä ut sig till fiskare och flottare! Och Snoddas’ klassiska ”Flottarkärlek” dånande ur högtalarsystemen! Och kanske kan vi slänga in nån hjulångare också så amerikanska turister inte känner sig helt vilsna. Vad sa du? Historisk korrekthet? Tror du verkligen att en köpstark reslysten Oklahoma-medelklass bryr sig om såna petitesser? Nä, älven är framtiden! Eller dess nedläggning. Leve den! Eller dess minne! Hurra!
Prosa (Kortnovell) av Anders L VIP
Läst 118 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2022-08-18 19:22Bookmark and Share


  Respons VIP
Bitande slitande rivande ironi som stämmer till ilska och eftertanke om vad vi gör med naturen.
2023-02-28

  Staffan Nilsson
Välkommen satir om profitfundamentalism!
2022-08-18

  Larz Gustafsson VIP
Lägg ned valet!
2022-08-18
  > Nästa text
< Föregående

Anders L
Anders L VIP