Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Några tankar kring metaverse, och att meta vers; en sonett. Fotot av vattenhjulet är mitt eget och taget i i somras, i bergsmansbyn Pershyttan utanför Nora, Västmanland.


Meta vers

Skönt att sig ibland en aning gotta
i vaga skuggors vrängda lek, i de
att de i allt reder sig ett ide,
ity man treva få i Platons grotta.

Dock ryktas att bak fejans mask nu sys
och knåpas, fejas för en maskerad!
Multipla universa som charad?
Att meta sinnligt djup i molnig sky?

Sånt' är oftast inte lätt att reda
mekanots veka veke så beveka
slå skuggans gnista ur sitt fundament.

Tändstift pyr dock i det lite enkla
pyramidalt synes pennan länka
en ljus idés skuggbelysta firmament.

----------------------------

I dikten refererar jag till begreppet metaverse
(meta universum), ett metafysiskt begrepp som
ju Facebook (fejan), nu försöker tillämpa praktiskt, ("Meta");
det är tillsammans med Platons idélära (grottliknelsen), diktens huvudtema.

"I metavers-eran förväntas vi kliva in i
internet tredimensionellt istället för
tvådimensionellt som i dag."
"Ordet metaverse, på svenska ibland även
kallat metaversum kommer från ordet
meta som betyder "bortom", och "universum".
Rakt översatt betyder det alltså
"bortom universum"."
(Voister.se)
Kanske kan du redan mycket om det här,
annars läs gärna mer om metaverse på nätet.

"Platons grottliknelse är en liknelse i Platons
dialog Staten."
"Grottliknelsen syfte är att illustrera Platons
teori om idéer: att alla existerande föremål
och egenskaper av ett visst slag har del i en
gemensam idé."

"Platon skiljer tydligt på sinnevärlden,
/inne i grottan/ och idévärlden (eller form
världen) där idéerna finns." /utanför grottan/
Föremålen i sinnevärlden är endast
ofullständiga avbildningar av de verkligt
existerande tingen..."
(Wikipedia.se)
Jag är ingen anhängare av Platons idélära
men jag tycker att den stimulerar till
reflektion över förhållandet mellan våra
sinnen och abstrakta begrepp som en idé.




Bunden vers (Sonett) av Olof Lagerhorn VIP
Läst 128 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2022-09-22 11:10



Bookmark and Share


  Kajan VIP
Imponerad av ordrikedomen här; och de närmast halsbrytande, men dock till synes logiska, vändningarna; även om det är svårt att följa var tankes piruett.
Mycket underhållande text, och undertecknad hörde för första gången talas om metaverse för några veckor sedan.., för att inte tala om begreppet att meta vers..
2022-09-26

  Marita Ohlquist VIP
En intressant och spännande text där du kopplar samman dåtiden med framtiden.
2022-09-23

  Solstrale VIP
pärs att skriva vers om hur det är att skriva vers en pärs…

Ett Jag betraktar metavers som ett o-skrivet outtalat, som istället fångar hur o-uttalade ord kommer till arket - arket tillkommer ord uttalade o, hur fångar istället om outtalade oskrivet ett som metavers betraktar jaget…
2022-09-22
  > Nästa text
< Föregående

Olof Lagerhorn
Olof Lagerhorn VIP