Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ett samtal med Döden

Jag kommer ihåg en bok från bokhyllan
i mitt föräldrahem
Den var svart med vit text
”Se döden på dig väntar”

Är det ett hot eller ett löfte?
Livet är ändligt
Du kan dö när som helst
Hur du än kämpar så kommer den att vinna

Så jag stirrar döden i vitögat
Bjuder in den som en vän till mitt hem
Lyssnar till dess budskap
och startar dialogen

Vad vill du säga?
Jag vill att du lever medan du lever
Jag vill att du förvaltar ditt liv
så att du kan dö med glädje
Jag vill att du upptäcker livet även i det lilla

Den svarte liemannen
som spelar schack med Max von Sydow
Krigens och olyckornas herre
Min ständiga rädsla trollar fram
glädjens glada finkar ur rockärmen

Lova mig att jag slipper plågan
Lova mig att du inte slår till plötsligt och oväntat
Lova mig att jag slipper skiljas från mina nära och kära
Lova mig att människorna minns mig och talar gott om mig
Lova mig att mitt liv får en betydelse för andra

Döden ler ett outgrundligt leende och börjar lösas upp i kanterna
Döden blir genomskinlig och försvinner som en grå rök
Vårt möte tar slut
Dialogen blir monolog

Går ut på gatan där solen skiner
där naturen klätt sig i grönt
blommor slår ut i många färger
finkarna kvittrar i glädje och livslust

Jag tar det som ett tecken 
Döden är Livet klädd i svart
Livet är Döden klädd i vitt
Budskapet är lev medan du lever

Tack Döden för att du ger mig Livet
Tack Livet för att du ger mig Döden

 




Fri vers (Fri form) av Respons VIP
Läst 83 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2022-12-30 05:58



Bookmark and Share


  Miley Cyrus Simp I
otrolig. tycker det är högre kvalitet på dikterna här på sajten än för några år sen.
2023-01-01

  Kajan VIP
Mycket ryms här i texten om livets villkor, och vissa strofer dröjer kvar lite längre. Läsvärda ord om detta liv som i mycket är svårgripbart.
2022-12-31

    Lena Staaf VIP
Ja vi grubblar ständigt över döden. Du skriver det så fint.
2022-12-30

  Anya VIP
Åhh så bra och igenkännande. Dessa dialoger har jag dagligen. Tack för att du bjuder på denna existentiella text.
2022-12-30

  Marita Ohlquist VIP
Bra och tankeväckande text om livet och döden.
Fastnade speciellt för
Lev medan du lever.
2022-12-30
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP