Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Vad kommer inte längre att kunna betalas med denna metod.


Turkiet begränsar med kortbetalningar.

 

 

 

Åtgärden, som enligt analytiker syftar till att begränsa valutautflöden, är ett av de två beslut som BDDK meddelade på måndagskvällen, för att stärka den finansiella stabiliteten.

Turkiets banktillsynsmyndighet (BDDK) tillåter inte längre delbetalning med kortet för resor utomlands, såsom flygflyg, resebyråprovisioner och boende, ett beslut som innebär ett slag för researrangörerna.

"Nästan alla mina kunder betalar i omgångar", säger Cem Polatoglu, talesman för Tour Operators Plattform, och noterar att en genomsnittlig resa för två personer kostar 50 000 lire (1 850 $). "Antalet personer som kan betala detta belopp på en gång är mycket litet,"

 

"Logiken bakom beslutet är att "medborgare inte ska åka utomlands och spendera utländsk valuta", konstaterade Cem Polatoglu och tillade att den utländska resesektorn också påverkas av de ökande svårigheter som turkarna möter när det gäller att få turistvisum. Polatoglu uppskattade att det kommer att ske en betydande minskning av antalet personer som kommer att åka utomlands, efter att utgifterna för turkiska medborgare utomlands ökade med 84 % till 3,17 miljarder dollar under första halvåret av året, och sådana utgifter underlättades av kortbetalningar.

 

Beslutet att begränsa kortbetalningar hade också en inverkan på flygbolagens aktiekurs, där Turkish Airlines-aktien sjönk med 1,3 % och Pegasus-aktien med 2,3 %. Istanbulbörsens huvudindex, BIST-100, föll 0,4 %.

Även på måndagskvällen meddelade BDDK att man har beslutat att öka vikten av de risker som beaktas vid beräkningen av kapitaltäckningsräntorna för konsument lån, personliga kreditkort och lån för köp av fordon.

 

Den senaste tiden har turkiska myndigheter vidtagit flera åtgärder som syftar till att motverka hög inflation och minska den inhemska efterfrågan, och centralbanken har höjt referensräntan med 900 punkter de senaste två månaderna, utöver andra penningpolitiska åtstramningsåtgärder.

 

Etiketter: Turkiet, kort,




Övriga genrer (Essä/Recension) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 54 gånger
Publicerad 2023-08-01 19:48



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP