Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Detta var pengarna som cirkulerade på ländernas territorium.


Rumänien var vid den tiden en vasallstat i Turkiet.

Detta var pengarna som cirkulerade på ländernas territorium.
https://infoalert.ro/care-au-fost-banii-care-au-circulat-pe-teritoriul-tarilor-romane-pana-la-aparitia-leului/

 

obs:Regeringen tror fortfarande på Nato i höst (msn.com)

Han tror, ??men jag tror inte! vad händer i Sverige i bästa fall att vi blir en vasallstat i Turkiet med gren genom Ungern för att vi är engagerade i EU. Sverige sjunker, de skakade hand i brist på plats, en av dem är vänsterhänt, vad kan Sverige hoppas på när terrorismen står i beredskap, vilken jul kan vi hoppas på?


De första rumänska mynten dök upp omedelbart efter grundandet av furstendömena Moldavien och det rumänska landet på 1300-talet.

I Valakien gjordes det första numret av mynt av Vladislav Vlaicu, de hade landets vapen präglade på sig, vilket var en örn med ett kors i näbben, mynten kallades dukater, dinarer och pengar, som gjordes av silver. Några år senare dök de första mynten upp i Moldavien under Petru Musats styre, mynt också gjorda av silver och bär namnet grosi.


Senare, under Mircea den äldres regeringstid, präglades den och sattes i omlopp i det rumänska landet, med bilden av Jesus Kristus. Designen av mynten var inspirerad av den bysantinska modellen, denna modell har antagits av alla ortodoxa folk på Balkanhalvön.

När de rumänska länderna väl kom under osmanskt herravälde upphörde utgivningen av mynt, mynt präglades sällan, i samband med olika händelser, såsom uppstigningen till tronen för vissa härskare, eller i samband med vissa årsdagar, varvid dessa inte placerades i omlopp, länderna rumänerna inte längre har rätt att prägla sin egen valuta. Att ge ut sin egen valuta sågs av det osmanska riket som ett tecken på självständighet, och det var oacceptabelt.

Under århundradena när de rumänska länderna var under inflytande av det osmanska riket cirkulerade olika utländska mynt på deras territorium. På 1700-talet cirkulerade här omkring 100 typer av mynt, av utländskt ursprung.

År 1713 präglade härskaren Constantin Brancoveanu ett jubileumsmynt för att fira 25 år av regeringstiden, mynten var gjorda av guld och silver och hade linjalens bild och hans latiniserade namn tryckt på dem: Constantinus Bassaraba de Brankowan, mynt som inte var avsedda för cirkulation.

Mot slutet av 1700-talet, 1771-1774, cirkulerade den första gemensamma valutan, avsedd för cirkulation, i de rumänska länderna. Det handlar om den berömda Para, ett bronsmynt som hade de två furstendömenas vapen under samma krona. Mynten präglades och sattes i omlopp under den ryska ockupationen av furstendömena under kejsarinnan Katarina den storas tid.

 

På 1800-talet hade härskaren Barbu Stirbei det första initiativet att prägla cirkulationsvaluta i Rumänien, men på grund av det motstånd som turkarna visade, blev detta inte av.

Det första rumänska myntet, avsett för cirkulation, präglades på initiativ av Alexandru Ioan Cuza 1864, vid Paris myntverket, men det sattes aldrig i omlopp. Myntet hette rumänskt, och hade 100 hundradelar som underavdelning. Endast 5 hundra myntet präglades, som hade linjalens bild och inskriptionen "Alexandru Ioan I" på framsidan.

 

Det nationella projektet att sätta i omlopp med en rumänsk valuta för att ersätta mängden utländska mynt som cirkulerade i Rumänien, kom till liv först under Carol I:s regeringstid. Till en början stötte Rumänien på oppositionen från Österrike och Turkiet, men efter förhandlingar var det tillåts Rumänien bör ha sin egen valuta, med det villkor som Turkiet har satt att ottomanska symboler förekommer på den rumänska valutan, Rumänien var vid den tiden en vasallstat i Turkiet.

Den 22 april 1867 utfärdades lagen som upprättade Rumäniens nationella valuta som Leu med underavdelningen av 100 bani. För att kringgå Turkiets anspråk på att ha den osmanska symbolen på myntet, präglades 1, 2, 5 och 10 bani-mynten för första gången.

 

Namnet på lejonet valdes, efter den holländska thaler, ett mynt som hade cirkulerat i de rumänska länderna fram till 1750, som hade ett frodigt lejon på framsidan. Denna valuta hade kommit in i den populära folkloren under namnet leu, och den fortsatte att existera i det rumänska sinnet även efter att den försvunnit ur cirkulationen, priserna och växelkursen är fortfarande relaterade till den "holländska leun".

År 1870 präglades den första rumänska leun i Bukarest, med ett nominellt värde av 1 leu, det var ett silvermynt som hade en bild av härskaren Carol I på sig, regeringen ignorerade turkarnas anspråk, vilket gav existensen av den osmanska symbolen, som ett tecken på turkisk suveränitet i Rumänien.




Övriga genrer (Översättning) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 71 gånger
Publicerad 2023-08-22 18:31



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP