Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Bosporensundet


ISTANBUL KOMMER SNART ATT BLI EN Ö!

 Bing

För att undvika Montreuxkonventionen beslutade den turkiska staten att bygga Istanbulkanalen. En 45 kilometer lång vattenväg genom vilken Turkiet kan ta ut vägtullar för passerande fartyg. Fartyg kommer inte längre att vänta i dagar på att korsa mellan Svarta havet och Marmarasjön, vilket kommer att göra dem mer villiga att använda kanalen.UTRIKESPOLITIK
ISTANBUL KOMMER SNART ATT BLI EN Ö!
skriven av Editorial Board
Som turken skulle säga: ?stanbul'a ho?geldiniz!

Staden med en rik historia och ett underbart geografiskt läge, där Europa och Asien möts, inte någon annanstans än vid Bosporen. Detta sund är Istanbuls livliga hjärta och är det enda sättet fartyg kan komma in och ut ur Svarta havet.

 

Bosporen är det mest trafikerade sundet i världen. Att ha mer sjötrafik än Panamakanalen och Suezkanalen tillsammans. Till skillnad från de andra 2 kanalerna tar Bosporussträckan, trots tung sjötrafik, inte ut en avgift för fartyg som korsar den.

 

Detta beror på internationella avtal och fördrag som den turkiska staten undertecknade, såsom Montreuxkonventionen från 1936, som fastställde reglerna för passage av fartyg genom detta historiska och strategiska område. Kort sagt, detta fördrag går så här: Militära fartyg, förutom de som gränsar till Svarta havet, får inte korsa detta sund, och handelsfartyg har fri passage.

 

För att undvika Montreuxkonventionen beslutade den turkiska staten att bygga Istanbulkanalen. En 45 kilometer lång vattenväg genom vilken Turkiet kan ta ut avgifter för passerande fartyg. Dessutom kommer fartyg inte längre att vänta i dagar för att korsa mellan Svarta havet och Marmarasjön, vilket gör dem mer villiga att använda kanalen.

 

Med början av byggandet av Istanbulkanalen i den östra delen av staden, när den är klar kommer hela regionen att omges av vatten och därmed bli en ö.




Övriga genrer av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 106 gånger
Publicerad 2023-10-06 06:38



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP