Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
När bi övervunnit Staten kan vi mötas som människor.


Staten

STATEN

Visst är den borgerlig?
- Vår uppblåsta stat
och ganska sorglig
och uppfylld av hat

och överallt sitter
någon frusen byråkrat
som har blivit bitter
och låtsas vara soldat

och döljer en pistol
under sin kontorsstol

Statens byråkrater skjuter
det obskyra
samtidigt som de gjuter
liv i ohyra

Vårat eget guld
gör Staten till skuld

och sin egendom
Och du blir en tom

och allmänt desperat
plikttrogen automat

för våra folkvalda
som överbetalda

och med skottsäkra västar
rider på framavlade hästar

Vem är det som kan
älska en tjänsteman?

Kanske ett hundkreatur
eller något annat djur

som går i ledband
och lyder sitt land

och följer dess lagar
under alla sina dagar

Som både herre och slav
känner vi hur statens krav

gör oss till omänskliga
och sjukligt märkliga

små förvirrade fenomen
som inte känner våra ben

och vi jagar en grupp
för att finna vår trupp

bland alla fula svin
i den statliga hierarkin

En revolution av kärlek
är nog våran enda chans
Låt oss prova den lek
i vilken vi jagar en svans

som vi föreställer oss
men som förstås

inte finns i verkligheten
hos oss i mänskligheten

När vi har insett detta
återstår det enda rätta

För det är vi som övervinner
Staten som inte försvinner

men vi möts som Du och Jag
denna underbara dag




Bunden vers (Rim) av Dan Berg VIP
Läst 53 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2023-10-20 03:37



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Dan Berg
Dan Berg VIP