Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

tyranni i brasilien

från twitter

BRASILIEN ÄR PÅ BRINKEN

Jag rapporterar till dig från Brasilien, där en dramatisk serie händelser pågår.

Klockan 17:52 Eastern Time, idag den 6 april 2024, meddelade X Corporation, tidigare känt som Twitter, att en brasiliansk domstol hade tvingat det att "blockera vissa populära konton i Brasilien."

Sedan, mindre än en timme senare, ägaren till X,
@ElonMusk
meddelade att X skulle trotsa domstolens order och häva alla restriktioner.

"Som ett resultat," sa Musk, "kommer vi förmodligen att förlora alla intäkter i Brasilien och måste stänga vårt kontor där. Men principer betyder mer än vinst.”

När som helst kan Brasiliens högsta domstol stänga av all tillgång till X/Twitter för folket i Brasilien.
Det är inte en överdrift att säga att Brasilien står på randen av diktatur i händerna på en totalitär Högsta domstolens domare vid namn Alexandre de Moraes.

President Lula da Silva deltar i strävan mot totalitarism. Sedan Lula tillträdde har Lula kraftigt ökat statlig finansiering av de vanliga nyhetsmedierna, varav de flesta uppmuntrar ökad censur.

Vad Lula och de Moraes gör är ett upprörande brott mot Brasiliens konstitution och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

För närvarande är Brasilien ännu inte en diktatur. Det har fortfarande val och det brasilianska folket har andra medel till sitt förfogande för att konfrontera auktoritärism.

Men den federala högsta domstolen och den högsta valdomstolen blandar sig direkt i dessa val genom censur.

För tre dagar sedan publicerade jag Twitter-filerna för Brasilien. De visar att Moraes har brutit mot den brasilianska konstitutionen. Moraes krävde olagligt att Twitter skulle avslöja privat information om Twitter-användare som använde hashtaggar som han ansåg vara olämpliga. Han krävde tillgång till Twitters interna data, vilket bröt mot plattformens policy. Han censurerade, på eget initiativ och utan någon respekt för vederbörlig process, inlägg på Twitter av parlamentariker från den brasilianska kongressen. Och Moraes försökte förvandla Twitters policy för innehållsmoderering till ett vapen mot anhängare av dåvarande presidenten Jair Bolsonaro.

Jag säger detta som en oberoende och partipolitiskt obunden journalist. Jag är inte ett fan av varken Bolsonaro eller Trump. Mina politiska åsikter är mycket moderata. Men jag vet censur när jag ser det.

Twitter-filerna avslöjade också att Google, Facebook, Uber, WhatsApp och Instagram förrådde folket i Brasilien. Om sådana bevis bevisas, betedde sig cheferna för dessa företag som fega: de försåg den brasilianska regeringen med personliga registreringsuppgifter och telefonnummer utan domstolsbeslut och bröt därför mot lagen.
När Twitter vägrade att förse brasilianska myndigheter med privat användarinformation, inklusive direktmeddelanden, försökte regeringen stämma Twitters främsta brasilianska advokat.

När jag bodde i Brasilien 1992 var jag väldigt vänsterorienterad. Då var Lula och PT:s slagord "Utan rädsla för att vara lycklig".

De senaste dagarna har jag pratat med dussintals brasilianare, inklusive professorer, journalister och respekterade advokater. Alla säger till mig att de är chockade över vad som händer. De sa till mig att de är rädda för att säga vad de tycker och att Lula-regeringen är medskyldig till att skapa detta klimat av rädsla.

Brasilien tillhör brasilianarna. Det är inte mitt land. Som sådan finns det gränser för vad jag kan göra.

Men jag kan säga saker som många brasilianare inte känner sig trygga med att säga: Alexandre de Moraes är en tyrann. Och det enda sättet att hantera tyranner är att konfrontera dem. Det är upp till Brasiliens senatorer att konfrontera tyrannen. Och det är upp till folket i Brasilien att kräva att deras senatorer gör det.
Övriga genrer (Essä/Recension) av Tomas Sofia Johansson-Jonsson VIP
Läst 36 gånger
Publicerad 2024-04-07 16:54Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Tomas Sofia Johansson-Jonsson
Tomas Sofia Johansson-Jonsson VIP