Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Fullmånen går upp över Skinnarviksberget./Stockholm Det är Riddarfjärden och Kungsholmen som man har utsikt över från berget, som ligger på andra sidan vattnet. 24.05.22


Blomstermånen stiger upp

Bild:Otroligt fin månuppgång igår.

Under stjärnans flammande sken, En rubin i kosmos, så klar och ren. Antares brinner i rymdens famn, En supernovas förestående namn.

I majnattens tysta och blida lopp, Blomstermånen stiger upp. Med blommors prakt och grödors sådd, Den himmelska dansen blir aldrig trådd.

Mot Osage Nation, en mörk historia berättas, Där oljeådror blodigt förtälldes. “Killers of the Flower Moon” i bok och film, En sanningens klang, både mörk och skimrande till sin kärna.

Månen, vår moder, mjölk och majs, I indianernas visdom, en planteringens fas. Från Almanackans blad, en tid att minnas, När månen över himlen glimmar.

Antares, en jätte på himlavalvets scen, Dess öde i stjärnbilden Scorpius är ren. En ålder av eoner, nu nära sitt slut, I en explosion, dess ljus går ut.

Med VLTI:s öga, en bild så klar, Avslöjar en stjärna, så fjärran och sällsynt som den är. En turbulent gas, en rörelse så fri, En nyckel till stjärnors mysterium, kanske snart vi finner där.

Så låt oss skåda upp, mot nattens tält, Där Antares och månen, i evighet är fält. Och minnas de tider, både ljusa och svåra, I stjärnornas och månens eviga gåra

***

Stjärnan, även om den har en flammande rubinfärg, närmar sig slutet av sitt liv eftersom den håller på att ta slut på bränsle och förväntas explodera om minst en miljon år. Termen "blomstermåne" markerade också början på terrorvälde mot Osage Nation på 1920-talet när vita män mördade medlemmar av stammen för att ärva deras oljetillgångar.

De historiska händelserna inspirerade 2017 års bok, "Killers of the Flower Moon", skriven av journalisten David Grann som senare förvandlades till en Martin Scorsese-film.

Blommånen sammanfaller med blommorna som blommar i maj, enligt The Old Farmer's Almanac.

Och det kallas också en "Mother's Moon", "Milk Moon" eller "Corn Planting Moon".

Indianer namngav den himmelska händelsen eftersom de visste att det var dags att börja plantera grödor.

Enligt Old Farmer's Almanac kommer månuppgången att ske vid ungefär 20:35 ET torsdag, korsar meridianen 01:14 innan den sätter sig 5:46 på fredagen. morgonen Blommånen kommer också att lysa nära Antares, en åldrande jättestjärna som kommer att explodera, belägen i stjärnbilden Scorpius.

Månen kommer att synas nära Antares, men kommer så småningom att blockera stjärnan när den färdas över natthimlen.

Stjärnan har varit föremål för studier i decennier, eftersom forskare noga övervakar dess kollaps. kommer att kollapsa och bli en supernova - den kraftfulla och lysande explosionen av en stjärna.

Antares är bara cirka två eller tre procent av solens ålder, men på grund av dess stora massa är tiden ungefär ute.

Stjärnan har en diameter på 400 till 430 miljoner miles, medan solen är cirka 865 000 miles.

Forskare tog bilder av Antares 2017 med hjälp av European Southern Observatory's Very Large Telescope (VLTI), och avslöjade det mest detaljerade utseendet hittills.

Bilderna visade att det fanns en turbulent gas med låg densitet mycket längre från stjärnan än vad som förutspåtts.

Teamet föreslog att denna rörelse inte kunde vara resultatet av konvektion - den process genom vilken materiens rörelse överför energi från kärnan till den yttre atmosfären hos många stjärnor.

Detta indikerade att en ny, för närvarande okänd, process kan behövas för att förklara dessa rörelser i den utsträckta atmosfären av stjärnor som Antares.
Fri vers (Fri form) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 19 gånger
Publicerad 2024-05-23 21:43Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP