Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Julstök och spänning


Julminnen från 1950talen

Storsyrran o jag sov i bäddsoffan i kammaren. När vi morgonen 24/12 under 40talet och en bit in på 50talet slog upp våra ögon tändes de som lampor. En fé hade varit framme under natten och med trollspö\'ts hjälp fått fram bonader, tomtar, paradhandduk, dukar, vackra borddukar.
\"Metta\" o jag klev upp och i trikå- eller flanellpyjamaser tog vi plats på de mörka grönmelerade stolarna i köket för att gnaga grisfötter, smaska i oss mjukt tunnbröd s k \"tjuckpickebrö\" (jämtska) och hårt tunnbröd. Dessa bröd + rullrån och go\'rån + hemstickade strumpor var julgåvor från en snäll men mycket fattig mormor 4 mil från oss. (detsamma som om hon bott i australien eller hawaii...vi hade ingen bil)
Vi åt då även \"fläsk i saltlake\" salt fläsk, köttrandigt, tunt skivat och lite ättikslag över. Mumma! Men det var kalt på golven. Inte en matta då...men sedan. Först skulle granen tas in och snö o ev. is tina av. Men när den var klädd och ställd på sin plats i den lilla kammaren på ca 12 m2 dä kom tant Erikas designade vackra hemvävda på.
Det blev mörkt, spänningen steg. Man fick pirr i magen och blev tvungen att besöka utedasset hur är kallt det var.
- och pappa skulle trava ner till postlådan 1 km meter ner mot byn. Alltid när han var till postlådan kom den rödluvade gubben med det stela ansiktet




Prosa (Prosapoesi) av Amanda58
Läst 348 gånger
Publicerad 2007-04-03 18:43



Bookmark and Share


  Lilla My* VIP
Det känns gott att läsa om dina julminnen**
Bonader...*samlar bonader*...tomtar, paradhandduk..hade nästan glömt bort...rullrån o go´rån...gott...har recept om du vill ha...pirrigt i väntan på julklappar..utedass o tant Erikas vackra hemvävda matta...
En fin text...o en jul som varar ända till påska**
2007-04-03
  > Nästa text
< Föregående

Amanda58