Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Mitt första försök till en sonett...


Sonetto venexiano

~~~


under en i natten stjärnbelyst kupol
skuggor mellan vittrande väggar ila
ekot av skyndande steg läggs till vila
på Canal Grande stävar tyst en gondol

dimman magiskt längs kanalerna skrider
duvor kuttrar bland takpannor av tegel
vattnet stillas, ligger blankt som en spegel
i La Serenissima ron sig sprider

Casanova i mången gränd har syndat
doger över Piazza San Marco skyndat
ännu hörs historien viska förbi

i fjärran ljuder ståtligt en kampanil
tonar ut över en skönhet så fragil
fyller älskandes själar med harmoni




~~~




Bunden vers (Sonett) av Markattan
Läst 921 gånger och applåderad av 19 personer
Publicerad 2008-01-07 18:14



Bookmark and Share


  Maria Zena Viklund
wow, helt fantastiskt skrivet, glad jag såg denna!
2008-04-02

  Lennart Bång
Vacker sonett!
2008-03-06

  Night Soul Woman
Mästerligt skrivet!
För en stund var jag där:)
Tack för en givande läsning*applåd*
och *bokmärkes*
2008-01-24

  aol
jag har åkt gondol i venedig precis så kändes det duär en fantastisk skald
2008-01-12

    Trast
Stilig verskonst.
2008-01-12

  stronza
Mycket skickligt! väl valda ord och underbart sammanfogade till något somm porlar i gommen
man är där
2008-01-11

  coffe
mycket vacker text orden rinner och hjärtat brinner,,,c
2008-01-09

  "Silver" VIP
Jag applåderar hett denna målande sonett vars miljöbeskrivning skapar en stark närvarokänsla. För mig som aldrig varit i Venedig känns det ändå som om jag kan tänka mig in i hur det är där. Dikten går verkligen framåt i ett skeende och det blir mer och mer stilla över staden. Man hör ljud och får vyer. Historiska viskningar fördjupar. Allt på ett språk som glittrar i vart ordval. Speciellt vacker är raden:

\"ekot av skyndande steg läggs till vila\"

som om något högre andligt väsen bäddade dem till ro.

Dikten har sonettens bundna form, här med fjorton rader, en av de många varianterna av rimflätning - många mycket vackra ovanliga rimord, som kampanil - och konsekvent antal stavelser, elva på varje rad. Detta att det ofta är tio eller elva stavelser, beroende på slutrimmen, är en relativt ny upptäckt för mig. Det är ju ännu en typ av bundenhet ger sonetten dess sköna form.

Ett självklart bokmärke!
2008-01-08

  Catboy
vad vackert! kunde nästan se allt framför mig!
2008-01-07

  Lena K Nilsson VIP
Italien, Venedig, sonett...bättre kan det inte bli!
2008-01-07

  Bodil Sandberg
Fem rödaste röda rosor för en helt underbar sonett...något av det vackraste jag läst!!!Applåder..bokmärke..absolut!!!!
2008-01-07
  > Nästa text
< Föregående

Markattan
Markattan