Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
stycke fem. läs stycke fem.


bakom ridån hånglar änglarna med Jesus

I
det läcker ut mörker ur skyskraporna
sprickorna i betongen
tappar förtryck som blod igen

jag framkallar dig i en billig fotoaffär
skrattar åt att du fastnat på fotot
i kameralinsen
fan ta dig, är du en människa?

jag trodde du var ett spöke eller en ängel sättet du krasar
varje ben i min kropp för eget nöje
och hur dina ord blir trottoarer på min hud

jag har aldrig lärt mig gå


II
jag hade en romans med självmordsbrev inatt
men eftersom jag beskrev allt jag skulle lämna kom jag på
efter ett tag
alla vackra saker som jag skrivit ner och inte ville lämna

jag blev rädd för min hand när den förde pennan över papperet
som när någon dansar med en död

III
vi blir till stjärnor och stjärnorna blir till stoft som blir till miljontals små glaspärlor
som faller ner mot asfalten
tänk dig finkrossat porslin över hela stadens yta och ljudet när de går sönder

bara damerna som har för stora kristaller i örsnibbarna
sitter kvar på uteservingarna under tak och ler
ler för stjärnregn de är så korkade förstår de inte att
de ska riva isär alla sina kläder till trådar och samla pärlorna på dem innan de träffar marken och bära dem runt halsen och handlederna?

IV
jag har genomskådat
skallgången som du dragit ihop för att leta efter mig
jag vet att du letar efter dig själv

V
jag ska posta
den blodiga morgondagen och nätterna fulla med blåmärken
ska posta
kaleidoskopen som står och samlar damm på afrikas igenspikade vindar, jag ska
hälla ut alla stjärnor som dött som spädbarn där inne
ska posta
clownernas smink och trapetskonstnärernas livlinor
ska posta
musiken som vilar i knogarna i extrempolitikens hand
ska posta
rosorna som dom är och låta taggarna tränga igenom kuvertet
ska posta mitt namn för jag vet hur man stavar det
ska posta
kärlekssvarta vingar som alltid darrar vem som än trär dem över axlarna
ska posta
fotografier som inte lyckats fånga någonting, hög efter hög med svarta bilder ska älska ditt skrivbord
ska posta
kikare utan glas så du kan se regnbågen när den går sönder av deras tyngd
ska posta
sorgen när dom eldar den i kanterna som papper så den blir vacker och går att hänga på väggen

ska posta detta
i ett blåglittrigt kuvert

det läcker ut mörker
ur skyskraporna




Fri vers av gultparaply
Läst 409 gånger
Publicerad 2005-05-31 12:14



Bookmark and Share


  RADIOANSIKTE
Ja, stycke fem i mitt hjärta. Jag älskar stycke fem!
2008-04-19

  Sebastian Lönnlöv (sidhe)
"som när någon dansar med en död" - vilken liknelse! IV är också otroligt bra. Totalt sett en mycket bra text, bra början, bra slut och bra rakt igenom. Femma!
2005-06-07
  > Nästa text
< Föregående

gultparaply