Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

En amatörfilosofisk betraktelse över den minst sagt underliga och motsägelsefulla varelsen - Människan




V - A - R - F - Ö - R ?

 

Varför,

varför,

har människan utvecklats

till att bli

den grymmaste av varelser?

 

Humanus - mänsklig

 

Human - Att visa hänsyn för människans värdighet

                men också

                Mänsklig - tillhörande människan

 

Humanism - i filosofisk bemärkelse

                    ett estetiskt förhållningssätt

                    grundat på en normativ uppfattning

                    om människans väsen

                    och avståndstagande

                   från olika former av brutal

                  eller förnedrande behandling av människor

 

Humaniora - eller studia humaniora,

                    studier

                   att göra människan mer mänsklig

                    . . .

Efter ha hämtat och tagit del

av ovan uppgifter från Nationalencyklopedien

frågar jag mig;

 

Varför,

varför,

har människan utvecklats till att bli

        den grymmaste av varelser?




Fri vers av Carl O Andersson
Läst 248 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2008-02-21 16:50

Författaren Carl O Andersson gick bort 2017. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  Lars Granlöf
Gud sa åt oss, att vi skulle gå ut och erövra jorden
och vi inbilllde oss att grymhet var den bästa metoden.
Tala om att tolka ord fel.
Din dikt är däremot klok.
2008-02-21

  DanSan
********************************
Salve . . .
Jag läser detta humana dokument med
lidelse och vi människor har ju alltid varit
vetgiriga . . . det ända jag kan säga är att
alla människor är inte grymma . . . men
jag tror ju nog att vi har förlorat mycket
av våra instrument som kompass och
tidsperspektiv i och med att vi lever i ett
högteknologiskt samhälle.
Sedan förlorar vi ju mer och mer närheten
och kunskapen om naturen . . .

Så vi skulle ju kanske ställa oss frågan . . .
Vad gör vi av de gåvor som vi föddes med?

*APPLÅDER* och tack för läsningen vännen!

***********************************
2008-02-21

  Larz Gustafsson VIP
Grymheten emanerar ur synden.
Och problemet är att vi inte har utvecklats.
Snarare invecklats.
2008-02-21
  > Nästa text
< Föregående

Carl O Andersson
Carl O Andersson