Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Land of the Rising Sun.

"Landet från solens ursprung." Det är också känt som Land of the Rising Sun.

 

 

Restaurangerna har normala bord eller de traditionella låga borden (som har en plats att sätta fötterna under eller... de har inte). När du kommer in på en sådan restaurang tar du av dig skorna och sätter dig vid bordet med fötterna under dig eller under bordet. Japanerna går mycket på restauranger, de firar ofta olika årsdagar. Och ibland dricker jag för mycket. På japanska restauranger är dricks ett oacceptabelt begrepp.

 

Du lämnar med andra ord inget dricks (precis som du inte lämnar dricks i taxi, hotell etc.). Om du äter med en grupp japaner kommer notan att delas lika, oavsett vad alla har ätit. I allmänhet anses det vara oartigt att äta på gatan eller i offentliga utrymmen, men det är okej att servera måltider på tåg, över långa avstånd. I städer finns det ställen där man kan sitta och äta (tachi-gui) och där det även serveras soppor och sushi. I Seven/Eleven stormarknader är riskakor (runda eller triangulära) fyllda med kött eller fisk, kallade onigiri, mycket populära.

 

Dessutom är gatorna kantade av varuautomater: i princip blir man aldrig törstig i Japan. Dessa varuautomater säljer ett varierat utbud av läsk, te, kallt och varmt kaffe, till och med öl eller sake till priser på 120-180 yen (1-2 euro).

 

Slutligen varierar priserna på restauranger, naturligtvis, beroende på typ av restaurang. På en vanlig är dock en huvudrätt mellan 300-600 yen (3-6 euro), de mest speciella går upp till 1000 yen. En portion sake eller shochu kostar cirka 400-500 yen (4-5 euro) och en öl (jag föredrog den utmärkta Asahi) är cirka 500 yen.

 

harajuku pannkaka showcase

Japanska desserter är ganska konstiga. Åtminstone de traditionella. I princip hittar du läckra kakor, speciellt de som är gjorda i västerländsk stil. Till exempel, japanerna älskar pannkakor: du kommer att träffa många pannkaksmakare, som visar upp sina produkter gjorda med de mest olika ingredienserna. De äter mycket glass, munkar, men i allmänhet har restauranger inte duiumul desserter på sina menyer.

 

Några ord om "street" mat. Jag provade några och, med handen på hjärtat... de verkade från en annan planet. Du hittar inget du förväntar dig att hitta, inte ens på ett enkelt spett. Dessutom använder japanerna inte salt, vilket gör smaken på vissa livsmedel mer neutral eller bitter, utan att de är riktigt beska.

Många japaner accepterar inte idén om en person som äter i full sikt, på gatan... saker du inte visste om Japan, Land of the Rising Sun. Japansk mat kan ätas rå, kokt, stekt, grillad eller till och med marinerad. Det är kanske det bästa erbjudandet...

Andra Grosu, femeia care a deschis un restaurant traditional românesc în Japonia. Cum i-a convins pe japonezi s? aprecieze bor?urile, micii ?i sarmalele noastre - LIFE.ro

Rätterna heter okazu och de åtföljs av en skål med ris. Okazu kan innehålla kött, fisk, grönsaker eller tofu. Generellt gäller att när du beställer på en restaurang får du en huvudrätt och en soppa. Soppan äts alltid på slutet, vilket är förståeligt eftersom den alltid blir extremt varm. Japanerna äter uteslutande med ätpinnar, men om detta ställer dig till problem kan du be om en gaffel så blir du serverad direkt. Inklusive nudelsoppa (ramen) serveras med ätpinnar: skålen hålls i båda händerna och vätskan dricks och nudlarna styrs med ätpinnarna och sugs högljutt. Oroa dig inte om du äter middag med japanerna och de äter högljutt: det är en tradition att smutta på soppa högljutt. Det finns två typer av nudlar, soba och udon (den senare är tjockare). Nudlar serveras också på andra sätt än ramen, speciellt tillagade på kokplattor, teppanyaki-stil eller i den utsökta okonomiyaki (en sorts japansk pizza eller pannkaka) Maten kan tillagas på flera sätt. Detta kan vara rå (sashimi), grillad, kokt, ångad, friterad, marinerad, etc. Eftersom japanerna är isolerade är fisk och skaldjur huvudingredienser i deras kök. Kött - vanligtvis fläsk eller nötkött - är ganska dyrt, liksom frukt, som är riktiga delikatesser. Om du till exempel besöker en japan är en halv vattenmelon en gåva som kommer att uppskattas ordentligt. Det finns tusentals restauranger i Japan, några av dem väldigt bra, om vi till exempel tror att Tokyo har flera Michelinrestauranger som t.ex. Paris eller London. Många av dessa är specialiserade. Sushirestauranger serverar till exempel inte andra rätter än sushi och sashimi, som presenteras för dig elegant och noggrant, så att du vet vilket val du ska göra. Rätterna är alltid mycket fräscha. Innan maten kommer till dig får du en varm och våt handduk (oshibon) som du kan torka händerna med (inte ansiktet). Skålen med mat hålls i vänster hand och ätpinnarna i höger (det är också så japanska barn lär sig vad som är vänster och vilket som är höger). Huvudsåsen är sojasås, men denna hälls inte bara över disken, utan man använder som sagt fat för att blötlägga matbitarna. Ätpinnarna lämnas aldrig fast i riset, eftersom detta symboliserar stickandet av doftande ätpinnar under begravningsritualer. Maten ges inte från en tallrik till en annan, eller från en ätpinne till en ätpinne, som fortfarande praktiseras i vårt land - denna gest skulle återigen betyda höjningen av benen efter kremeringen. Visa inte upp dina ätpinnar och bit inte på dem. I början av måltiden görs en skål, när alla är redo att börja (det kallas kampai). Det är oförskämt att hälla upp sitt eget glas. Som regel häller du upp bordet åt din granne och han ger omedelbart tillbaka tjänsten, ifall ditt glas är tomt. Vegetarianer kan hitta lämpliga rätter eller till och med specifika restauranger, men de bör inte helt lita på idén om "inget kött", eftersom japanerna inte respekterar det alls. De kan till exempel be om en vegetarisk meny där de blir förvånade över att upptäcka att det finns kycklingkött. Om de frågar servitören om detta, kan de besvaras ärligt: ??"cichin ochei" (kyckling ok). Traditionella japanska drycker är sake och shochu. Sake är en alkoholhaltig jäsning av ris (12-20 grader), faktiskt ett risvin. Det finns flera varianter. Vid första klunken kan sake verka som en svag drink. Det är lite som tuica, men flera glas kommer att muntra upp dig snabbt. Själv gillade jag bättre shochu, som är destillerad från korn, sötpotatis eller ris. Vid traditionella måltider serveras sake, eftersom det är ett derivat av ris, inte samtidigt med själva riset. Saken kan föras till dig varm eller kall, i små eller stora stilar, från vilka du häller upp flera gånger i glaset. Det japanska vinet är enkelt men det kommer inte att imponera på dig, det röda är snarare en fin kompott, serverad kall, i motsats till sederna i världens vinregioner. Japanerna dricker mycket grönt te, som de anser är hemligheten med ett långt liv och att upprätthålla en behaglig kroppsbyggnad på äldre dagar. Men mer om det, i artikeln tillägnad teceremonin. Hur man utformar en meny för restaurangen (waiterio.com)"La mul?i ani" în japonez? - Cum s? s?rb?torim zilele de na?tere în Japonia | Aranjuez (restaurantesaranjuez.com)

Pentru businessuri, dar ?i persoane fizice. Când nu mai po?i s? pl?te?ti chiria ?i vezi prevederea din contract legat? de „for?a major?” (republica.ro)




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 104 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2022-10-16 10:21



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP