Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
"Detta är en sann historia" som de brukar skriva i början på verklighetsbaserade filmer


bloggen bara ord- hur man bakar en kakjävel

 

Har ni receptet på en jävla spritkaka? Annars kommer det här

 

Den sprit som man har att tillgå

Ett ägghelvete

1 dl sur kakao

Så lite smör som möjligt

Socker

Ingen jävla mandel i alla fall

2 dl bakpulver

1 pkt fula russin

1,5 dl allerginötter

1 dl tradigt vanillinsocker

melon eller nåt

 

så här gör man:

Drick lite sprit för att få en bra start på bakandet. Häll nästan alla ingredienser i en bunkjävel och kör med elvispen i en kvart. Drick en ordentlig klunk av spriten. Grädda direkt i skålen. Skit i att smöra och bröa, kakhelvetet fastnar ändå. Drick en ordentlig klunk av spriten medan du väntar på att kakjäveln ska grädda. Lagom tid för gräddning är ungefär motsvarande tid som det tar för dig att bli ganska packad. Dunka ut skiten på matbordet om du kan. Drick mer sprit. Garnera med melon, krossad och sprit. Det spelar ingen roll. Skit i det då. Kasta ut  kakhelvetet genom fönstret. Gå till närmaste butik och köp en färdigbakad kaka från något jävla bageri. Drick upp resten av spriten under tiden som du går till närbutiken.

receptet på spritkakan är ett relativt känt recept med en för mig okänd bakexpert som upphovsman. Detta recpt ovan är således inte mittt utan "lånat" med vissa små personliga tillägg. Dock följer mina egna små bakråd nedan detta stycke.

Om man nu inte tycker det här receptet är tillräckligt bra så kan man ju alltid läsa den text som står nedan och göra som jag. Kakjävel.

 

Jag skulle också baka kaka. En kladdkaka. Lite så där i väntan på att vi skulle kolla på film. Just det I skrivandets stund - torsdag kväll - vet inte sambon om något. Jag kommer försöka få i henne kaka innan hon läser detta. Hur som helst jag skulle göra en kaka. En kladdkaka. Jag har ett recept som är lysande. Jag stannade till vid konsum på vägen hem från gymmet för att köpa det som jag visste var slut eller på väg att ta slut. Allt var frid och fröjd, med betoning på var. Det tragiska är att denna story är sann. Sambon sitter lyckligt ovetande och ser på tv då allt detta utspelar sig.

Jag inser att det mesta är på väg att ta slut. Kakon är på upphällning, vetemjölet lika så. Men jag bedömer att det ska räcka. Jag börjar med vetemjölet. 1 ½ dl. Fan decilitermåttet är borta. Jag tar ett annat mått som ser ut som ett decilitermått. Mjölet tar slut. Det blir ett mått och typ 0,25 mått. "Fan" tänker jag, men den blir nog kladdig. Tar sedan socker. Jävlar vad mycket socker det blir I bunken. Kommer på att det som jag tror är ett decilitermått i själva verket är två deciliter. Jag blir galen, men håller masken. Sambon ser på tv. Hon klagar över att det luktar bränt men inser att jag inte satt eld på köket och återgår till sin tv. Senare får jag reda på att hon öppnar dörrar och fönster för att vädra ut dimman som fyllt vårt hem.

Vad fan ska jag göra? Desperat. Nu står jag inför ett val, kasta skiten eller försöka rädda situationen. Samma sak hände på jobbet i våras. Jag skulle baka en sockerkaka på jobbet inför helgen. Allt gick åt skogen pga att jag gjorde smeten i matberedaren. Det blev som cement, den gången valde jag att rädda kakan genom att "fylla på med mer av lite av varje."Jag gör som jag gjorde då, jag satsar på att rädda situationen. Jag får försöka kompensera överdoseringen av mjöl. Det är enda sättet. Jag har inget mer mjöl hemma så jag kan inte kasta ut skiten och börja om. Kako, massor med kako, minst sex matskedar, antagligen mer. Kakaon tar slut. Vaniljsocker? Modell två matskedar. Det här går åt helvete.

Sen smälter jag smör. Häller I drygt 150 gram. Smeten är cement. Jag menar det är inte smet, smöret sugs upp av mjölet som jag beräknar vara drygt 3 dl I stället för 1 ½.  Det är som fuktig sand som man bygger sandslott av på stranden. Så ser det ut och så känns det att jobbba med den sk smeten.  Vad fan ska man göra? Jag smälter smör I fyra omgångar, vardera 50 gram omgången för att förvandla betongen till smet. Jag rör som en galning I bunken. Får till och med ta smör med salt i. det här är helkört. Jag förbannar den gud som skapa ett decelitermått som innehåller två deciliter. Det måttet kommer försvinna för att sedan återfinnas på pingstkyrkans loppis. Det kan jag säga direkt. Och var fan är det decelitermått som jag brukar ha? Jag lär få köpa nya ingredienser och göra en ny kaka. Problemet är att en kladdkaka måste stå ett dygn. Jag vill ha den på fredagskvällen då jag kommer hem från jobbet.skulle jag tvingas  vänta tills I morgon- I skrivandets stund är det tors kväll- skulle jag inte få kakan förrän på lördag. Och jag saknar som sagt mjöl, kakao och smör just nu så därför kan jag inte göra en ny redan nu I kväll.  Kakjävel, decelitermåttshelvete.

Nu har jag naturligtvis glömt när jag satte in kakfan I ugnen. I vanliga fall brukar kakan bli drygt 7 millimeter tjock. Den här är väl närmare 7 centimeter tjock. I vanliga fall ska den gräddas I drygt 20-25 minuter. Den här kommer ju få stå till fan avlöser mig. Fan, fan, fan.

Smöret, jävla smör. Jag köpte smör på konsum eftersom min sambo har den (o)vanan att använda smör då hon steker. Då tar jag fel smör, smör med salt. Va? Extra salt. Vad är det för sjuk jävel på mejeriet som kommit på något så dumt. Sambon ser att jag köpt fel smör då jag kommer hem men hon säger att det gör inget eftersom hon kan steka I det och låta det braiga smöret vara. Då smeten blev cement fick jag ju ta av smöret med extra salt. Fan, fan, fan. Och ugnen var inte ren, det osar bränt I hela köket. Sambon reagerade som sagt på det. Jag bara väntar på att de två små dominorna ska komma och läxa upp mig.

Detta är fan inte sant. Jag borde sitta här och böla. Jag och sambon som skulle käka kaka och se på film. I vanliga fall går det här på typ 30 minuter. Jag har redan hållit på i över en timme och kakan är inte klar. Jag får väl gå till konsum I morgon och köpa nya ingredienser I ottan. Då ska jag banne mig köpa nytt decelitermått med. Allt på grund av det falska decelitermåttet. Den där jävla kakan kommer inte gå att äta. Det är sambons decelitermått, det där falska. Ni kan ge er fan på att hon ska få smaka på kaka. Två deceliter? Va?det är ju inte första gången det blev så. En gång skulle jag koka ris. Fan vad ris det blev. En annan gång skulle jag göra havregrynsgröt och tog det där förbannade decelitermåttet. Skitkul, klockan 06,35 en morgon I januaris mitt. "Vad gjorde du I morse?" "Jag städa micron efter att ha lyckats dränka den I gröt som kokade över" nu ska jag bara "slarvabort" decelitermåttet.

Det här får inte mamma få nys om. Då är jag torsk. Mamma misslyckades alltid med att baka. Och som den besserwisser jag är hävdade jag att jag kunde göra det bättre än mamma. Sagt och gjort, jag bakade och jag ägde. Jag var mästare i sockerkaksbakning tills den dagen då jag fick hybris och skulle göra trippelsatts. Jag tog tre gånger så mycket smör som receptet sa, men övriga ingredienser glömde jag att trippla. Fan det flöt I hela ungen. Den ungen mamma hade gjort rent dagen innan. Mamma skratta och grät samtidigt som hon gjorde rent ugnen. Sen fick jag inte baka några fler kakor på ett par år.

Nu har jag tagit en första titt på kakjäveln. Den luktar kladdkaka fast det finns en "vattnig" doft om ni fattar. Modell kladdkaka som dränkts I ljummet vatten. Inte helt okej. Och vilka tror ni kom sättande då jag närmade mig ungen. Japp dominorna. De stannade inte ens och snokade. De förstod att jag hade gjort bort mig. De vet alltid då jag gjort bort mig eller gjort något som jag inte borde göra.  Jag ger mig fan på att de sprungit till sambon och skvallrat. Och smör med "extra salt" vilka puckon säljer sånt.

Sambon kom ut då jag tog ut kakan. Hon mumla något om att hon inte fattar varför jag låter kakan stå ett dygn, en kladdkaka ska stå I ett dygn den får bättre smak och blir mindre kladdig. "Älskling, min älskling, inte ska du behöva vänta ett dygn. Ta för dig du av kakan." Jo jag har faktiskt tagit ett par smulor, och det var inte så tokigt. Hon tog en ordentlig bit och såg ut att gilla det. Jag kan citera sambon "den var vrålgod" Jag lyckades, jag lyckades. Fan den var godkänd. Jag måste ha lyckats och rätta till mitt misstag. Det krävdes bara drygt 300 gram smör. Jag lyckades, jag lyckades. I brist på bra decelitermått får man använda sig av sina ögonmått. Det här gick ju bra. Ja så vill ni ha en riktigt bra kladdkaka så gör ni bara som jag nu beskrivit




Fri vers av PPQ
Läst 3701 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2008-08-31 21:08



Bookmark and Share


  odyne
Påminner mig om när jag skulle bjuda min syster och hennes alldeles nya kille på nybakta bullar. Istället för 1,5 dl socker hade jag i 1,5 liter. Bullarna var stenhårda och nästintill oätliga, men syrrans gullegull kille höll masken och åt ändå. Senare skulle min syster bjuda honom på nybakta supergoda bullar men förväxlade pärlsockret med grovsalt. Stackars man!
Detta hände för över 20 år sedan. Numera är de gifta och lyckliga föräldrar till 4 barn. Gick inte att avskräcka den grabben he he
2008-09-01

  Måna N. Berger
Som varje sann konstnär lider du svårt av skaparångest under tiden du åstadkommer mästerverket! Bravo! Applåd!
(Fast jag väljer nog ett annat recepthelvete!)
2008-09-01
  > Nästa text
< Föregående

PPQ
PPQ