Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
läs gärna tidigare "tjyva jösses memoarer; så nära en biografi som vara kan" så kanske sammanhanget klarnar


tjyva- jösse; en sagolik historia (avsnitt 2)

Äntligen. Nu i stunden sitter jag med den månghundraåriga födelseboken framför mej på köksbordet hemma i Hult. Jag fick låna det åldriga dokumentet mot löftet om varsamhet. Sakta, sakta skjuter jag kaffekoppen åt sidan och fingrar oseende efter den sista nötkakan. Ett behagligt ljus av tidig höst faller in genom fönstret. Dokumentets bladverk täcker halva köksbordet. Vördsamt stryker jag över de slitna pärmarna; öppnar och bläddrar. Doften av arkiverad förvaring kittlar min näsa och anspänner min förväntan.

Efter stunder av försiktigt bläddrande finner jag så det sökta, skrivet med sirlig men fullt tydbar stil; ”Gossebarnet Nils Mandus Jönson, födder 1 januarius 17...” och med anteckningen ”fader okänd” På raden nedan läser jag ”moder, pigan Rutilia Tymalia Jönson”. En efterkommen men omsorgsfullt överstruken anteckning finner mitt speciella intresse. När jag trycker bokenbladet mot fönsterljuset kan jag tyda tillägget som ”modern ökänd ”. Kanske något av tidsenligt skämtlynne eller, mera troligt, att den skriftlärde i stunden befanns vara av sedvanliga rusdrycker bedragen!

Det som är skrivet är skrivet och har ännu inte raderas av hornets bläck eller av tidens tand! Jag småler belåtet och faller i tankar; tidens tand biter inte på skrifter som ristas i granita sanningar;biter inte ens på lösblad som månghundraårigt förvarats i skrevor av rödskiftande porfyr.

Så börjar historien om Tjyva Jösse ! En osannolik biografi, till dels grundad på Mandus Jönsons egentecknade memoarer!




Prosa (Roman) av Ronny Berk
Läst 1004 gånger och applåderad av 11 personer
Utvald text
Publicerad 2009-10-30 19:11



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Andlös spänning.
2011-03-26

  aol
bra skriftat,
2010-08-13

    Nattviol
det som är skrivet är skrivet... ja
intressant och spännande!
2009-11-01

  arja savela
VILKEN SPÄNNANDE PÅBÖRJAN. JAG HÅLLER PÅ OCH GÖR RESEARCH PÅ FARMOR. SYND ATT SLÄKTFORSKNING ÄR SÅ DYRT.
BLIR KUL ATT FÖLJA DIN HISTORIA
2009-10-31

  Michaela Dutius
Ömsint och mjukt skildrat med ödmjukhetens penna
2009-10-31

  Monika A Mirsch VIP
Du bläddrar så varsamt och får mig att sävligt överväga orden jag knappar in. Spänningen griper mig och även mina fingrar smeker de ålderstigna minnena. Vilket stilla sus!
Och till Skuru skall jag färdas ... fann den närmre än man sku tro: en by med hamn och godsstation i Pojo kommun Nyland, Finland: Pohjankuru.
Och Mandus fann jag, namnet jag ej stött på förut: Mandus en kortform av namnet Amandus med betydelsen älskvärd, eller?
Doften av arkiverad förvaring får min nyfikenhet att sukta efter nya ord och märkliga djup. Och när du börjat i året 1780 finns det alltid en fantastisk möjlighet att memoarerna aldrig når sitt slut. Tusen tack!
2009-10-31
  > Nästa text
< Föregående

Ronny Berk
Ronny Berk