Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

MOBBING...


De flesta känner nog någon som är eller har varit utsatt av mobbing.
Många har blivit utsatt för psykisk eller fysisk mobbing.
Av någon närstående eller någon obekant.

Ska man verkligen acceptera mobbing ?
Är det en del av samhället eller är det något som man ska försöka få bort ?
I mobbing så är det väldigt många inblandade det finns: Mobbaren, offret och ”publiken”.

Mobbaren: En stor del har att göra med hur den blir uppfostrad hur den får lära sig att behandla andra. Många brukar säga att mobbaren är tuff och stöddig men sanningen är att den är rädd och feg. Den är rädd för att själv bli mobbad eller utsatt. Eller så kanske den redan har det svårt hemma. Den mobbar andra för att överleva själv.

Offret: Är den som inte alls behöver ser annorlunda ut eller beter sig annorlunda.
Den hade bara oturen att vara på fel plats vid fel tillfälle.
Den blir rädd och tillbakadragen och detta följer med den hela livet om den inte är stark nog att orka med det som den blir utsatt för.
Men oftast så blir offren tillbakadragna och rädd för att komma till nya platser eller träffa nya människor. Vissa funderar till och med på självmord.

Publiken: Är de som man oftast inte tänker på i mobbing. Eftersom de är som skuggor som bara finns där men som man oftast inte lägger märke till. Men om man är offret så tänker man ofta på denna publik som bara står där. De ser allt som händer men de agerar aldrig och den enda frågan man har som offret är: varför.
Det svar som jag har på denna frågan är feghet.
De vågar inte blanda sig i för de är rädda att de ska bli utsatta för mobbingen i stället för offret.

En gång hörde jag någon säga till mig: ”Det är bara två som håller på och då är det inte mobbing det måste minst vara 4-5 stycken som håller på.”
Stämmer denna replik?
Måste det verkligen vara flera stycken för att det ska vara mobbing ?
Finns det verkligen en siffra som säger ordet ?
För mig så kan det vara 1 eller 10 det är i alla fall mobbing.
Dessutom så tycker jag att ”publiken” ska lära sig att kunna säga ifrån.
För jag vet av egna erfarenheter att om en säger ifrån så vågar alla andra.
För alla väntar bara på denna någon. Så jag säger till dig som läser det här att nästa gång du ser denna någon som blir mobbad, så våga säga ifrån. Våga vara denna någon. Var inte bara den i mängden som tänker :” Starkars den som blir mobbad jag är glad att inte jag är denna någon.” //




Prosa (Novell) av Martina2
Läst 585 gånger
Publicerad 2004-06-23 12:56



Bookmark and Share


  Wendela Selander
Jag vet precis hur det är att vara ett offer för mobbing och du har helt och hållet rätt. Bra skrivet... //Wendela
2004-07-06
  > Nästa text
< Föregående

Martina2