Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Teleskop

Till livet, till att leva
Till den oupphörliga plågan
Skänkte han sin tid
Pyramidernas toppar avtecknar sig ännu
Svarta, ouppnåeliga mot den kalla rymden

Det sveper en sandstorm genom öknen
Begraver observatoriet
och lägren med de brinnande facklorna
Vinden stillnar, nya dagar väntar,
nya osynliga gudar, fodrar nya underverk

Vanmakt, galenskap
Vämjeliga doft av förruttnelse
Höströda maneter, stelnade i stjärnbilder
Speglar sig i den sjuka träskmarken,
Där de döda kropparna ruttnar i dyngan,
sträcker sina händer
träcker ut sina vita händer, pekar upp mot natthimlen
varnar för den stundande katastrofen…

I dig Neptunus
Svävande havsgud i avlägsen rymd, jättelika blåa varelse
Vilande i ändlös vishet,
du som ruvar på de hemliga skrifterna
I dig sökte jag klarhet
i slumpens sammanhangslösa grymhet
I dig sökte jag ett sammanhang
för den grymma meningslösheten
I dig sökte jag en mening för elektronernas cirkulation,
fysikens lagar,och människornas lidande

I dig sökte jag enkelhetens skönhet,
i dig Neptunus, min vackra, gåtfulla härskare
Härskare över kosmiskt ljus, härskare över den oförklarliga skönheten….




Fri vers av Erik H.J Hultin
Läst 365 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2010-03-10 14:38



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Ett epos som känns helt grundat i den mänskliga erfarenheten och som närmast extremt väl uttrycker sökandet efter klarhet, mening och sammanhang i en värld som tycks helt öde och avmystifierad. Till Neptunus sätter diktjaget sin tillit och lägger sin förtröstan hos denne okände havsgud som härskar över såväl skönheten som det oförklarliga ljuset. Det finns något djupt kosmiskt i denna text. Ett nyskapande av mening i en värld där kanske ingen mening längre står att finna och där var och en av oss är tvungen att återuppbygga sin tillvaro från grunden, ibland kanske helt ensamma. Inledningen av dikten känns som ett nedstigande i förgänglighetens flod och avslutningen känns som ett återfinnande av allt som saknats och skalats av. Neptunus härskar, och just i Neptunus finns precis allt inneslutet. Där finns klarheten, sammanhanget och precis den mening som eftersträvas. Mycket bra dikt som verkligen glänser och strålar, såväl i sitt ljus som i sitt mörker.
2010-06-20
  > Nästa text
< Föregående

Erik H.J Hultin
Erik H.J Hultin