Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Beatrice ser inte

Beatrice Asks politik leder inte till ett narkotikafritt samhälle. Den ökar bara det mänskliga lidandet.

Den traditionella svenska narkotikapolitiken är ett fiasko. Den har inte bara misslyckats att åstadkomma sitt mål - ett narkotikafritt samhälle. På vägen har den dessutom skapat väldigt mycket elände.
Mekanismen är enkel.
Totalförbudet mot narkotika tar inte bort efterfrågan, utan driver upp priserna. Leverantören av narkotikan måste nämligen få sina utlägg täckta och vill också ha en riskpremie som gör det värt att kanske tillbringa några år av sitt liv i fängelse. Ju hårdare förbud och ju strängare straff, desto högre blir marknadspriset på knark.
Ett högt marknadspris drar till sig entreprenörer. I narkotikans fall heter entreprenören den organiserade brottsligheten. För att kunna garantera ett konstant flöde av narkotika underminerar brottssyndikaten hela samhällen. Mexiko, Colombia och Afghanistan är bara exempel på länder där brottsligheten tagit över en stor del av samhällsapparaten.
Genom vår rigida förbudslinje - en linje som justitieminister Beatrice Ask (M) sagt kommer ligga kvar - exporterar Sverige alltså våldsam brottslighet till länder som inte har förmåga att bekämpa den.

I den andra änden av distributionskedjan, här hos oss...

http://www.expressen.se/debatt/1.2084142/svensk-knarkpolitik-ett-farligt-fiasko




Fri vers av Aldrig
Läst 349 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2010-08-04 13:22



Bookmark and Share


    Furious Stylez
nog är det så alltid. sorgligt att moralpanik istället för logik styr Sveriges narkotikapolitik.
2010-08-06
  > Nästa text
< Föregående

Aldrig
Aldrig