Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Om du klickar på stenhur kommer du till en sida där det du finner rubriken Utställningar. Därunder finns två bilder och så står det Se alla. Klicka där så kommer du till alla mina näckbilder.


Näckens längtan

Gullharpan klingar
vågorna slå
Hade jag vingar
nog flöge jag då
upp till min Fader
i himmelens hus
bort ifrån älvens
stenar och grus

Men mina vingar
är aska och damm
aldrig jag hinner
till himmelen fram
En gång jag brändes
av elden som sved
sedan jag sändes
till jorden ned

Jag ville jag vore
på gator av guld
så gärna jag fore
när jag sonat min skuld
Men min synd är
så gruvlig och svår
det som mig tynger
ej sona det går

Mänskor jag lockat
i forsen ned
Jag ville plocka
att leka med
själar som kunde
till himlen mig bära
men de gick under
när de kom mig för nära

Så är mitt öde
spela för vågor
och för de döde
Himmelens lågor
elden mig brände
så illa en gång
har ingen ände
den bor i min sång








Bunden vers (Rim) av stenhur VIP
Läst 825 gånger och applåderad av 17 personer
Publicerad 2010-08-17 12:53



Bookmark and Share


  Öknens Ros VIP
Så Näcken var en olycklig människa/ängel?
2017-08-21

    Rafael
Oerhört fin. Både rimmen, rytmen, idén, bilderna och symboliken. Berörande.
2017-04-07

  Joakimnordbrandt
Fascinerande skildring av Näcken. Får nästan känslan av att du går in i djupet av ditt eget jag. Målar du också?

2017-01-20

  Ingrid Trolle
Näcken är fascinerande och du
har fångat detta mycket skönt
i både text och musik.
Människans ofullkomlighet
här i fin rytmik och ton
2016-08-20

  Levina Storåkern
Ett helt fantastiskt sista stycke!
Jag hör den trollstämmda fiolen
vemod
2016-05-29

  Linda CH VIP
Sagolikt, rörande och vackert!
2011-07-30

  Maj-Lis VIP
Så vackert...den lockar till att sjungas
2011-05-03

  Nils Teodor VIP
Vacker dikt med ett fin rim
skön läsning
2011-04-07

  Gisela Nordell
härlig rytmisk med fint innehåll om det svåra att vara en god medmänniska istället för motmänniska
2011-03-30

    ej medlem längre
Du levandegör Näcken och hans längtan.
En sorgesam dikt med många bottnar - jag vet inte om de enbart förmedlar sägner som genom tiderna spunnits om denne speleman, eller om du bidragit med nya, egna infallsvinklar. Oavsett vilket, så är det fängslande läsning.
2011-03-15

  walborg
Av nåd lever vi alla.
Denna inlevelse i näcken eller i den ofullkomliga människan kanske - skapar ord och musik, bild och känslor och en värld av associationer för oss som tar del.
2010-08-17

  Daniel_78 VIP
Formen passar bra till innehållet tycker jag. Musiken fungera för stämningen. Väl skaldat om den gamle strömkarlen. Slutstycket tycker jag är extra bra.
2010-08-17
  > Nästa text
< Föregående

stenhur
stenhur VIP