Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Tillägnad Ibrahim och Efraim, som delade med sig av sin historia på Sundbybergs pendeltågsstation


Illegal människa


Vi andas bara i mellanrummen,
vi sexisterar bara i tomrummen,
vi syns bara i mörker,
vi lever bara i fantasin
Vi har inte ens identiteter,
vi har inte ens riktiga namn,
vi har inte ens föds

De säger att vi är illegala,
de säger att vi är brottsliga,
de säger att vi är skamliga,
de säger att vi är farliga

Men det var inte vi som startade krigen,
det var inte vi som körde stridsvagnarna,
det var inte vi som förstörde byarna,
det var inte vi som sköt gamlingarna,
det var inte vi som våltog flickorna,
det var inte vi som torterade
Det var vi som var offren,
det var vi som flydde

De säger att vi ska utvisas,
de säger att vi ska skickas tillbaka,
de säger att de kommer hitta oss,
de säger att det är lungt nu

Men vi vill inte åka tillbaka,
vi vill inte se våra förstörda hus,
vi vill inte se våra lämlästade släktingar,
vi vill inte återuppleva våra mardrömmar,
vi vill inte åka till krigen igen
Vi skulle hellre dö,
vi är faktiskt redan döda,
vi är inte människor längre,
vi är bara vakuum,
vi är ingenting

De säger att det saknas stämplar,
de säger att det saknas skäl,
de säger att det saknas identiteter,
de säger att det saknas handlingar

Men vi väntar på beslutet,
vi väntar på prydliga kuvert,
vi väntar på brev med tryckbokstäver,
vi väntar på dubbla underskrifter,
vi väntar på uppehållstillstån
Vi väntar på nya identiteter,
vi väntar på våra riktiga namn,
vi väntar på att bli människor igen,
vi väntar på att bli levande igen




Fri vers (Spoken word/Slam) av Erik W
Läst 1091 gånger och applåderad av 17 personer
Utvald text
Publicerad 2010-10-29 12:08



Bookmark and Share


  Musicman
Min pappa har en vän som flydde från Balkan-krigen. Han lever i sverige nu och vad man än har för problem så skrattar han bara och säger "no worry, no worry. this is heaven" Krig är så hemskt, och ändå har vi mage att döma och förneka dem som flyr från krig, när vi själva är födda i himmlen.
2011-06-06

  La Magnólia VIP
Tack för att du beskriver den verklighet som drabbar många!!! Jag har sett det på nära håll .. och det är skrämmande! Ett liv som inte finns .. men som ändå är högst verkligt! Att ständigt leva i skräck att skickas tillbaka, för att åter uppleva mardrömmarna ... Mycket bra skrivet! Mycket tänkvärt!
2011-06-04

  Redeemer
Kan inte missförstås.
Viktiga rader som fler borde läsa!
2011-06-02

    ej medlem längre
Du synliggör utanförskapet, du ger det ord som vi kan ta in i våra hjärtan. Tack!
2011-06-02

    ej medlem längre
Du har hjärtat på rätt ställe Erika!
Vi kan nog inte riktigt förstå hur dessa människor har det.
Grattis till stjärnan:)
2011-06-01

  Anders P VIP
Starkt, suggestivt. ditt ordval gör budskapet rättvisa
2010-10-29
  > Nästa text
< Föregående

Erik W
Erik W